Dagens programI dag 10-20

Løveunger blev chipmærket

8. januar 2018

Løveunger blev chipmærket


De tre løveunger, der julenat blev født i GIVSKUD ZOO, er nu blevet chipmærket. De skal registreres i stambogen for løver, så de kan indgå i det internationale avlsprogram. - Det var den første.

Dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen og den faste dyrepasser hos løverne, Christina Kolbæk, hjælpes ad med at få chipmærket parkens tre nyfødte løver.

- Så kan du også sætte den ned igen.

Christina Kolbæk løfter løveungerne op en for en, mens Ditte-Mari Sandgreen gør chipnumre klar til indsprøjtning.

- Sådan, det var godt.

Chipmærkningen er overstået på få minutter, og så kan løveungerne igen komme tilbage til deres mor.

Vigtigt med registrering
Alle dyr i GIVSKUD ZOO bliver registreret ved fødslen, så parkens zoo-afdeling har overblik over bestanden. Alle nyfødte bliver registreret med chipmærker, nogle får også øreklip og nogle registreres ud fra udseende og særlige kendemærker.
Løverne bliver registreret med mikrochips, der kan scannes. Og chipnumrene noteres i den internationale stambog for løver.

- Vi er nødt til at kende afstamning og køn for at kunne sammensætte bestanden optimalt, og det giver os mulighed for at undgå indavl, hvis vi ved, hvem der er forældre til ungerne. Samtidig skal vi kunne redgøre for afstamning, hvis dyrene skal videre til andre zoologiske haver, forklarer Ditte-Mari Sandgreen.

Skal videre til andre zoologiske haver
Da de tre nyfødte løveunger alle er hanner, får de ikke lov til at blive i GIVSKUD ZOO altid.

- Vi havde selvfølgelig gerne set, at vi også havde fået hunner, for så kunne vi beholde dem i flokken. Hvis hannerne bliver, er der risiko for kampe om hierarki og indavl, så derfor er vi nødt til at sende dem videre, fortæller Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:

- Det sker dog ikke lige foreløbig, men først om nogle år, når de naturligt ville forlade flokken. Så vi har god tid til at finde nye hjem til dem. De her løveunger har gode gener, som ikke er udbredt i vores europæiske avlsarbejde. Muligheden for at finde zoologiske haver, der gerne vil have dem, er derfor store, og det er vi glade for. Så de unge hanner kan avle videre med de gode gener og sikre en sund bestand af løver.
Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.