Dagens programI dag 10-20

Løverne er for FEDE

29. juni 2016

Løverne er for FEDE


Løverne i GIVSKUD ZOO døjer med akkurat den samme udfordring som mange kæledyr: De er overvægtige. Derfor skal de nu på slankekur.Når du kører en tur gennem løvernes territorium i GIVSKUD ZOO, ser løverne umiddelbart flotte og adrætte ud.


- Men hvis man kigger nærmere efter, kan man godt se, at løvernes mave "slasker", når de går, fortæller parkens dyrlæge, Ditte Sandgreen. - Det minder om de maver, man ser hos steriliserede katte. Men hos vores løver handler det slet og ret om, at de får for meget fedt. Det kan giver følgesygdomme som slidgigt og sukkersyge. Akkurat som man ser det hos tamkatte.


- Løver er som alle kattedyr notorisk dovne og hviler mindst 20 timer i døgnet. Derved sparer de på ressourceforbruget og er klar til den næste jagt. Det er en meget fornuftig strategi på den afrikanske savanne, hvor der i tørketiden kun er få byttedyr at jage. Ydermere er byttedyrene ofte svage og magre, så det er begrænset, hvor meget næring de giver. Men i GIVSKUD ZOO forholder det sig anderledes.


- Vi fodrer jo løverne med heste og ponyer, som bliver doneret af ejere, der har passet godt på deres dyr og fodret dem på bedste vis. Især ponyerne er derfor i ret god foderstand. Det betyder i bund og grund, at løverne får for meget fedt i deres ugentlige måltid, forklarer Ditte Sandgreen.


Eller sagt på en anden måde: Løverne får for mange kalorier i forhold til deres daglige energibehov. Deres slankekur kommer derfor i første omgang til at bestå af en konkret fraskæring af det synlige fedt på fodringsdyrene. Men kødmængden vil være den samme som hidtil, ca. 400 kg om ugen til de nuværende 13 løver i flokken.


- Vi kan jo ikke stille løverne op på en badevægt og tjekke, om kuren virker, siger Ditte Sandgreen. - Det er kun via en visuel vurdering, at vi kan følge op. Så der kommer nok til at gå 3-4 måneder, før man ser en forandring i løvernes udseende.


Skulle slankekuren, mod forventning, ikke have nogen effekt, tager GIVSKUD ZOOs dyrlæge skrappere midler i brug:


­- Så må vi ty til en decideret nedsættelse af kødmængden, forklarer hun. - Men sultne løver er også gnavne løver, og det kan give aggressioner i flokken. Derfor vil vi så vidt muligt helst undgå denne løsning.


Undervejs i slankekuren holder dyrepasserne øje med de enkelte individer i løveflokken, og hvis nogle er svage, får de selvfølgelig ekstra kødrationer. Hvordan det foregår er en helt anden historie.

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.