Dagens programI dag 10-20

Løgnen om den hvide løve

23. november 2015

Løgnen om den hvide løve

En del gæster har gennem tiden spurgt, hvorfor GIVSKUD ZOO ikke har hvide løver. Det er der en logisk forklaring på. De hvide løver er nemlig ikke en art i sig selv, men blot almindelige løver med en anden farve.

Den ser flot ud, den hvide løve, med sin flødefarvede pels. Men trods sit særlige udseende, er den en ganske almindelig løve. Den er ikke en unik art eller underart, som mange mennesker tror. Den er heller ikke albino, for der er farve i øjne, poter, næse og læber.
Årsagen er et muteret gen, der gør pelsen hvid. Selvom løven ikke er en unik art, har det ikke forhindret mennesker i at indfange den hvide løve og fremavle pelsfarven. Det er noget, GIVSKUD ZOO ser skeptisk på:
"For os er dyr som hvide løver, hvide tigre eller hvide påfugle vanskabninger. Det er dyr med unaturlige træk, der kun sjældent eller aldrig forekommer i naturen, og som oftest er en ulempe for dyret. De findes kun i fangenskab, fordi nogle har haft trang til at fremvise noget specielt," fortæller biolog Kim Skalborg Simonsen fra GIVSKUD ZOO.
Da der ikke er mange løver, som bærer genet, er der store problemer med indavlssygdomme og deformt udseende blandt hvide løver i fangenskab.


Usynlig hvid pels
I naturen er den hvide pelsmutation kun observeret i Timbavati-reservatet i Sydafrika. Den er meget sjælden og forsvinder i perioder helt, da løver, som bærer den, klarer sig mindre godt i naturen. Ungerne er nemmere at finde for andre rovdyr, og flere bliver derfor slået ihjel. Men der er også en anden naturlig forklaring på de hvide løvers periodemæssige forsvinden. De kan have genet for den hvide pels, men uden det kan ses.
"Det muterede gen er recessivt. Det betyder, at genet er skjult. Der skal to forældre til, som begge bærer det muterede gen for at få afkom, der er hvide. Men det vil alligevel ikke være alle unger, som er hvide. Begge forældre skal have hvid pels, for at alle ungerne også får den farve," forklarer Kim Skalborg Simonsen og fortsætter:
"Det er hovedårsagen til indavlen. Da der ikke er så mange af den slags, er det ofte nært beslægtede dyr, der bliver sat til at yngle i fangenskab," afslutter han.Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.