Dagens programI dag 10-20

Lille spejl ved elefanterne dér

7. september 2015

Lille spejl ved elefanterne dér

Det er ikke af forfængelighed, at elefanterne i den sidste uges tid har haft et spejl stående. Caroline Brandt Sørensen er biologistuderende og som en del af sit speciale undersøger hun, om de store dyr kan genkende deres eget spejlbillede.

Med en hvid plet af zinksalve i panden nærmer Jumba sig spejlet. Caroline får hurtigt fisket sit kamera frem og starter optagelsen. Med lethed samler Jumba jordnødder op fra jorden med snablen. Den store hunelefant vender blikket mod spejlet, og slår hårdt i jorden med den lange næse. Lyden er som en voksen mand, der tramper i jorden. Hun vifter med ørene, mens hun stadig stirrer intenst på den anden elefant. Caroline fortsætter med at optage men stopper, da Jumba vender sig og trasker tilbage til de to andre elefanter.


Mudderkast
Når man som GIVSKUD ZOO er en statsanerkendt zoologisk have, medfølger en række forpligtelser som formidling, bevarelse af truede dyr og forskning. Og det er netop forskning, der har fundet sted ved elefanterne. Som led i sit speciale har en biologistuderende fra Københavns Universitet, Caroline Brandt Sørensen, fået sat et spejl op ved elefanterne. Herefter har hun stået med et kamera og observeret. Det har hun gjort fra morgen til aften, fem dage i træk.
"Først så jeg, hvordan elefanterne reagerede, da spejlet lige var sat op. Særligt en af dem var meget truende overfor sit spejlbillede og kastede mudder efter det," fortæller Caroline.
Efter første observation fik elefanterne en hvid prik i panden. Hvis de efter at se dem selv i spejlet ville prøve at fjerne pletten i deres pande, ville det betyde, at de vidste, at spejlbilledet var dem selv.


Vandladning
Jumba nærmer sig igen spejlet. Caroline er klar med kameraet og starter optagelsen. Elefanten snor snablen rundt om græsstrå i grøften. Tygger lidt på dem, mens hun holder øje med spejlet. Jorden får endnu et par slag med snablen, og hun vifter lidt med ørerne. Men pludselig vender hun bagpartiet til spejlet og lader vandet i et vandfald. Og så lunter hun ellers tilbage til de andre elefanter i modsatte ende af anlægget. Caroline stopper endnu engang optagelsen, men bliver stående og observerer.


Læren om dyreadfærd
Men hvorfor undersøge om elefanter kan genkende sig selv? Ifølge zoolog i GIVSKUD ZOO, Kim Simonsen, ved vi mennesker meget lidt om dyr og deres adfærd:
"En undersøgelse som denne kan anvendes til videre forskning om for eksempel dyrs adfærd en i flok. Når Givskud Zoo lader studerende komme og lave undersøgelser, bidrager vi med ny viden."
Indtil videre kan Caroline ikke konkludere noget på sine observationer. Nu skal hun hjem og analysere flere timers elefantfilm.
"Elefanterne har ikke umiddelbart forsøgt at fjerne pletten i panden. Men nu skal jeg hjem og se optagelserne igennem, og så kan det være, der alligevel dukker noget interessant op," forklarer Caroline. 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.