Dagens programI dag 10-20

Lemur med ét bryst er blevet mor

23. august 2018

Lemur med ét bryst er blevet mor

En lille katta lemur er kommet til verden i GIVSKUD ZOO. Ungens mor har kun et bryst, men alligevel er der gode odds for ungen.


En lille katta lemur-unge sidder gemt på maven af sin mor. Det er den aldrende hun Varikka, der er blevet mor endnu engang. Det særlige ved denne fødsel er, at moren kun har et bryst til at give ungen mælk fra.

- Hun er en erfaren mor og har før fået mange unger, som overlevede uden problemer. Så vi tror, at der er gode odds for, at denne unge klarer sig, selvom moren kun kan give mælk fra det ene bryst, siger GIVSKUD ZOOs dyrlæge, Ditte-Mari Sandgreen.

Fik fjernet knude
Varikka fik fjernet det ene bryst for godt et år siden. Hun havde i nogle år haft en lille knude, som kun kunne ses, når hun ikke lakterede.
Men i august 2017 var knuden vokset, så brystet hang på Varikka, hvilket så ud til at genere hende.

- Vi valgte at fjerne knuden og få den analyseret på laboratoriet. Heldigvis var den godartet, og Varikka har ikke haft problemer efter operationen, fortæller dyrlægen.

Varikkas forrige fødsel var tvillinger i foråret 2017, hvor den ene unge døde to dage efter fødslen.

- Det var også en indikation på, at knuden var blevet så stor, at brystet ikke længere var funktionelt for Varikkas afkom og derfor burde fjernes. For hun har før fået tvillinger, som begge overlevede.

Kun en enkelt unge
Netop fordi katta lemur-hunnen nu kan har et bryst, var dyrlægen spændt på, hvad der ville ske, næste gang hun fik unger. Om der igen kom tvillinger eller kun en enkelt unge. Og om Varikka overhovedet ville kunne give mad til to. 

- Det passer ret godt, at hun kun har fået en unge denne gang. Og den har det umiddelbart godt og dier fint ved det funktionelle bryst, fortæller dyrlægen og tilføjer:

- Vi håber, at hendes lidt fremskredne alder betyder, at hun ikke er så fertil som tidligere, så hun fremover kun vil få en unge ad gangen. Det er helt klart det bedste scenarie, når hun kun har et funktionelt bryst.

 

 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.