Dagens programI dag 10-20

Kæmpeoddere rejst til Holland

5. juni 2018

Mange ansatte hjalp til for at tjekke og klargøre kæmpeoddene til transport.
Mange ansatte hjalp til for at tjekke og klargøre kæmpeoddene til transport.

Familien af kæmpeoddere i GIVSKUD ZOO har sagt farvel til to store hanner. Fremover skal de indgå i en bachelorgruppe i den hollandske zoo AquaZoo Friesland. 


Tidligt om morgenen blev to af GIVSKUD ZOOs kæmpeoddere tilset af fødevaremyndighederne, så de kunne blive godkendt til transport. Og over middag kom transportvognen, der skulle fragte de to han-kæmpeoddere Victor og Pequeño til AquaZoo Friesland i Holland.

- Det er første gang nogensinde, at vi har sendt oddere ud af parken, så det var selvfølgelig spændende, hvordan det ville gå. Men vi var flere til at samarbejde om opgaverne, og det gik rigtig fint, fortæller biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen.

Hurtigt tjek og klargøring til afrejse
Pakningen foregik ved, at GIVSKUD ZOOs dyrlæge sammen med oddernes faste dyrepassere gik ind i stalden og skød hver odder med en  bedøvelsespil. De kæmpeodderne var faldet i søvn, kunne resten af personalet støde til for at hjælpe med klargøringen.
Udover selve pakningen til transporten skulle der blandt andet tages blodprøver, og dyrenes fødder, mund og pels skulle tjekkes.

- Det er meget sjældent, at vi kommer til kæmpeodderne og kan håndtere dem. Det er rovdyr, som man ikke bare lige kan holde, så det er kun, når dyrene er bedøvede, at vi kan gøre det, forklarer Kim Skalborg Simonsen.

De to kæmpeodderes hvide mærker på halsen skulle også fotograferes, så personalet i den nye zoo kan kende dem fra hinanden.
Hele arbejdet med at bedøve, tjekke, pakke dem og sætte transportkasserne i lastbilen tog godt en halv time.

Skal være i bachelorgruppe
Den zoologiske have AquaZoo Friesland har i forvejen tre andre kæmpeodder-hanner, og Victor og Pequeño skal indgå i denne bachelorgruppe.

- Umiddelbart tænker man måske med mange dyrearter, at hanner ikke kan gå sammen, men det gælder ikke altid. Frieesland har før prøvet at lukke han-kæmpeoddere fra forskellige familier sammen, og det er foregået med stor succes, fortæller Kim Skalborg Simonsen.

Den zoologiske have har også faciliteter til at kunne styre sammenlukningen på dyrenes præmisser.

- De har et fint anlæg med god plads og mulighed for opdeling i sektioner, så dyrene kan se hinanden an, før de bliver lukket sammen, siger Kim Skalborg Simonsen.

I samme anlæg går der desuden saki-aber, men de holder sig altid oppe i højderne og kommer ikke i nærheden af kæmpeodderne.

Familieforøgelse kan ske igen
Victor og Pequeño er begge nogle år gamle og er sønner af GIVSKUD ZOOs avlspar Frieda og Saro.

- De to hanner har alderen til, at de i naturen ville begynde at søge væk fra familien. Dyrepasserne har faktisk i nogen tid observeret, at især Victor har opholdt sig en del tid for sig selv. Så det passer godt at sende dem herfra nu, siger Kim Skalborg Simonsen.


Med de unge hanners afrejse er antallet af kæmpeoddere i parken nu fem - forældreparret samt tre unger fra sidste år. Det kan dog hurtigt ændre sig.

- Vi har i flere år haft succes med avl hos kæmpeodderne, så det er ikke usandsynligt, at der kommer flere unger til i fremtiden, siger biologen.

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.