Dagens programI dag 10-20

Hvorfor er der stadig chimpanser i GIVSKUD ZOO?

8. maj 2015

Hvorfor er der stadig chimpanser i GIVSKUD ZOO?

I september måned 2014 meldte vi ud, at det snart var slut med at se chimpanser i GIVSKUD ZOO. Besøger man parken i dag, vil man imidlertid stadig kunne se 5 af de 7 dyr, vi havde dengang. Men hvorfor er de her endnu?

Beslutningen om at stoppe med at holde chimpanser i GIVSKUD ZOO blev taget for flere år siden, og sidste efterår fik vi anbefalinger fra chimpanse-avlskoordinatoren på, hvor de skulle hen. To skulle til København, to til Arnhem i Holland, to til Sydney i Australien og en til Kristiansand Dyrepark i Norge. Og vi gik straks i gang med at lægge planer for, hvornår og hvordan chimpanserne skulle flytte.


Du kan læse mere om baggrunden for at sende chimpanserne væk i ZOOTOPIA News-artiklen "Chimpanserne forlader GIVSKUD ZOO" fra 26. september 2014.

Hurtigt overstået
De to chimpanser til København var den nemmeste opgave. Distancen er kort, og reglerne for transport inden for landets grænser er også simplere, end når der skal transporteres til udlandet. København Zoo var også klar. Så de to chimpanser blev bedøvet, puttet i kasser og kørt østpå. Det viste sig dog at være knap så nemt med de resterende chimpanser.

Australierne er ikke klar
Den største udfordring er chimpanserne til Australien. De australske importkrav er meget strikse. Derfor har vi været igennem en lang række korrespondancer med de australske myndigheder om, hvilke krav chimpanserne skal opfylde, og hvilke dyrlægeundersøgelser der skal foretages. Den del er umiddelbart på plads. Imidlertid er Taronga Zoo i Sydney nu i gang med en større ombygning af deres karantænefaciliteter, hvor chimpanserne skal være den første måned af deres ophold i Australien. Derfor er transporten udsat yderligere.

Nordmænd og hollændere heller ikke
Sideløbende med de australske forsinkelser har Arnhem og Kristiansand meldt tilbage, at de gerne vil vente med transporterne til deres zoos. I Holland bygger de deres chimpanseanlæg om, og i Norge er deres faste chimpansedyrepasser på barsel. Hende vil de gerne give ansvaret for introduktionen af vores chimpanse til deres flok, og derfor vil de gerne vente. Hollænderne melder, at de er klar snart, og nordmændene har meldt klar til august. Men vi flytter ikke nogen chimpanser lige nu.

Alle af sted til efteråret
For at sikre at der ikke er nogen, der kommer til at sidde alene tilbage, er det vores mål, at flytte chimpanserne så tæt på samtidig som muligt. Lige nu er det karantænen i Australien, der har de længste udsigter. Så derfor er planen lige nu at planlægge transporten, når de er klar i Australien. Alt tyder på, at det bliver til efteråret. Til den tid kan vi så sende alle 5 chimpanser afsted mere eller mindre samtidig.
Man kan altså forvente at se chimpanser i GIVSKUD ZOO hen over sommeren.

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.