Dagens programI dag 10-20

Hvordan så dinosaurerne ud?

30. april 2015

Hvordan så dinosaurerne ud?

Går man en tur gennem den nye Zootopia Dinosaur Park, møder man dinosaurer i et væld af størrelser, former og farver. Men hvor meget ved vi egentlig om, hvordan de så ud, da de levede for mange millioner år siden?

Man ved rent faktisk en del om dinosaurerne ud fra de skeletter, man har fundet rundt om i verden. Der er fundet næsten komplette skeletter af flere forskellige dinosaurer. Det gælder for eksempel for den berygtede Tyrannosaurus rex, som du kan opleve i GIVSKUD ZOO.  For Tyrannosaurus rex vedkommende er det længste fundne skelet 13 meter langt. Derfor ved vi, at T. rex blev mindst 13 meter lang. Man kender også alle dens knogler, så man ved, at den gik på to ben, havde korte arme, et stort hoved og over 50 tænder på størrelse med dolke.

Kvalificerede gæt
For de dinosaurer, man ikke har komplette skeletter af, har man sammenlignet med lignende arter og så kommet med det bedst mulige gæt. Således er den enorme Argentinosaurus' udseende baseret på fund af nogle få knogler fra rygsøjlen, et par ribben og en knækket knogle fra det ene ben. Men da den var en sauropod, også kaldet langhals, har man en idé om, at den nok havde en form som dem. Ud fra det har man beregnet dens størrelse. Den var sandsynligvis den største dinosaur, der nogensinde har levet, og den største i dinosaurparken. Vores model er hele 40 m lang.

Formen er på plads
Modellerne i Givskud er formgivet ud fra den nyeste viden om dinosaurer. Da der aldrig er fundet muskler eller fedtvæv fra dinosaurer, er selve formen på dyrene i høj grad baseret på skeletternes udseende. Ud fra dem og den viden, man har om nulevende dyr, har man genskabt dinosaurernes former. Man ved, hvor på kroppen de største muskler sidder, og man har enkelte gange fundet mærker på knoglerne, hvor sener har siddet fast. Så for de fleste dinosaurers vedkommende har man ret godt styr på formen overordnet set. Til gengæld er der masser af diskussion og uenighed om detaljerne. For eksempel diskuteres det, om Spinosaurus' rygkam var et tyndt sejl, eller om den havde en fedtpukkel omkring sine høje ryghvirvler.

Hvilke farver havde de?
Det yderste lag af dinosaurerne er det sværeste. Der er fundet forstenede aftryk af hud, som tyder på, at overfladen har været skællet. I hvert fald hos nogle dinosaurer. Hos andre har man fundet aftryk fra fjer. Men farverne er forsvundet for længst. Så når du ser på dinosaurerne i dinosaurparken, er alle farverne rent gætteri. Men et godt bud er, at dinosaurerne havde de samme farver som hos dyr, vi ser i dag. Derfor er vores dinosaurer designet efter nulevende dyr, blandt andet kobraen, kamæleonen, kaimanen og komodovaranen.

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.