Dagens programI dag 10-20

Gråpapegøjer genudsat i naturen

1. september 2020

Gråpapegøjer genudsat i naturen

For første gang i Camerouns historie er der denne sommer blevet genudsat gråpapegøjer i naturen. En stor donation fra Givskud Zoo Naturfond har været med til at gøre det muligt.


Limbe Wildlife Center, som hvert år modtager støtte fra Givskud Zoo Naturfond, har for nylig genudsat 25 truede gråpapegøjer i naturen. Det er første gang nogensinde, at det er sket i Cameroun. Og genudsættelsen er kun mulig takket været en stor donation fra Givskud Zoo Naturfond, som har betalt for en voliere, hvor beslaglagte fugle kunne genoptræne deres muskulatur og flyvefærdigheder.

- Det er en rigtig glædelig nyhed. Det viser, at arbejdet på Limbe Wildlife Center har enorm betydning og værdi, og det er klart, at vi er glade for at kunne støtte det vigtige arbejde via Givskud Zoo Naturfond, siger biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.

For et par år siden blev gråpapegøjer klassificeret som truede, så det er nu ulovligt at indfange dem, handle med dem og holde dem i Cameroun.
Det har til gengæld betydet, at igennem 2019 fik Limbe Wildlife Center indleveret hundredevis af de sjældne gråpapegøjer. Dem havde myndighederne konfiskeret fra kriminelle, som ellers ville have smuglet fuglene ud af landet for at sælge dem.
Heldigvis er indsatsen for at beskytte Camerouns truede gråpapegøjer vokset, så takket være et stort hjælpeprogram via et samarbejde mellem landets myndigheder, hjælpeorganisationer og Limbe Wildlife Center kan en del af de truede fugle nu vende tilbage til naturen.

Enormt arbejde bag genudsættelse
Forud for genudsættelsen er der gået et enormt arbejde både med myndighedernes konfiskation af de ulovligt indfangede fugle og arbejdet med deres rehabilitering på Limbe Wildlife Center, hvor der har været karantæneperioder, dyrlægetilsyn, genoptræning og berigelse af de mange fugle.

- Det giver et håb for den truede art. Både at man i Cameroun har gode faciliteter til at hjælpe fuglene, som er blevet konfiskeret fra krybskytter. Og også at der med det nye hjælpeprogram er kommet så markant et fokus fra myndighedernes side, som forhåbentlig kan medføre et stop for den illegale handel med de truede dyr, siger Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Og vi ved, at myndighederne, Limbe og andre hjælpeorganisationer gerne vil brede arbejdet ud for at hjælpe endnu flere truede, sjældne arter, som udsættes for krybskytteri.

Sluses ud i grupper
Samlet blev der i 2019 konfiskeret og indleveret 379 gråpapegøjer til Limbe Wildlife Center. En del overlevede desværre ikke, efter smuglergrupper havde udsat dyrene for hårdhændet behandling.
Men der er fortsat et par hundrede fugle på redningsstationen, som Limbe Wildlife Center vil sluse tilbage i naturen i mindre grupper, efterhånden som fuglene bliver stærke nok og klar til genudsættelse i forskellige dele af Cameroun.
Derudover er der søsat andre initiativer i forbindelse med det store hjælpeprogram. Brug af GPS skal lære os om fuglenes liv og en stor ny oplysningskampagne skal få befolkningen til at respektere og beskytte arterne.

- Det er utrolig gode skridt fra Camerouns myndigheder, hjælpeorganisationer og Limbe selv, som lever op til anbefalinger fra IUCN og CITES-retningslinjerne. Det er klart, at det koster at hjælpe de mange dyr, så fra Givskud Zoo Naturfond vil vi fortsætte med at støtte, og det er skønt at se, at arbejdet faktisk gør en forskel i naturen, siger biologen.

 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.