Dagens programI dag 10-20

Gorilla fik en dødfødt unge

19. januar 2018

Gorilla fik en dødfødt unge

Kahla, moren til den dødfødte unge, er vendt tilbage til sine sædvanlige rutiner.


For nylig kom en lille unge til verden hos gorillaerne. Desværre var den dødfødt. Der ventede dyrepasser Tina Frisk en overraskelse, da hun mødte på job en mandag morgen i januar. Den unge hungorilla Khala havde født sin første unge i løbet af natten.  Desværre gik det ikke, som det skulle og den lille unge var dødfødt.

- Det er rigtig ærgerligt. Gorillaer er truede, så fødsler er vigtige for arten som helhed. Derfor er det trist, når ungerne ikke overlever, og særligt i dette tilfælde, fordi ungen var en hun. Det er dog heller ikke en stor overraskelse, da det er Khalas første unge, og der er øget dødelighed for unger hos førstegangsmødre, både i naturen og i zoo, fortæller dyrlægen i GIVSKUD ZOO, Ditte-Mari Sandgreen.
  
Obduktion viste en fin unge
Efter fødslen lagde gorillaen Khala den dødfødte unge fra sig og efterlod den. Det gav dyrepasser Tina Frisk mulighed for at hente den ud af gorillaanlægget, så GIVSKUD ZOOs dyrlæge kunne obducere den.

- Det er vigtigt, at vi forsøger at finde ud af, hvorfor ungen er død. Om den var syg, for tidlig født eller der var andre komplikationer, siger Ditte-Mari Sandgreen og forklarer videre:

- I dette tilfælde var ungen umiddelbart rigtig fin. Den så ud til at være født til termin, den havde en normal vægt, og obduktionen viste ingen tegn på sygdom indeni. Jeg kunne se, at lungerne ikke havde været fyldt med luft, som de bliver ved første vejrtrækning efter fødslen, så derfor kan vi med sikkerhed sige, at ungen var dødfødt.

Sendt til analyse
Ditte-Mari Sandgreen tog prøver af moderkagen, som nu er sendt til analyse på et laboratorium.

- Moderkagen havde måske nogle forandringer, som kan give svar på, hvorfor ungen døde. Så der er sendt prøver afsted til analyse. Men det er ikke sikkert, at vi finder årsagen - ligesom hos mennesker sker det her engang imellem hos gorillaer, og man ved ikke altid hvorfor.

Mor har det fint
I gorillastalden er Khala vendt tilbage til sine daglige rutiner og virker upåvirket.

-Selvom vi er ærgerlige over at have mistet den lille fine unge, så har vi også de positive briller på. Det var Khalas første unge, så hun har vist, at hun kan formere sig og bidrage til det internationale avlsarbejde. Og eftersom hun allerede er ovenpå efter fødslen, går der nok ikke længe, før der igen er to streger på graviditetstesten i stalden, slutter Ditte-Mari Sandgreen af med et smil.


Dyrlægen venter svar fra laboratoriet inden for de nærmeste uger.

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.