Dagens programI dag 10-20

Gnuer kom tilbage til stalden

14. november 2017

Gnuer kom tilbage til stalden

Sæson 2017 i GIVSKUD ZOO er overstået, og for de hvidhalede gnuer betyder det, at det er tid til at komme tilbage til stalden for vinteren. 

 


Det larmer lidt ekstra ved en af de store stalde i GIVSKUD ZOO denne tidlige novemberdag. Sæson 2017 er slut. Og vinterens snarlige komme betyder, at det er tid til at hente de hvidhalede gnuer ind til stalden. De fylder staldrummet med deres karakteristiske prusten.

- De hvidhalede gnuer er ikke ude på den store savanne over vinteren, men vi har et mindre udeanlæg lige ved siden af stalden, som de benytter i de kolde måneder. Så de kommer ud og får frisk luft luft hver dag, og det har den fordel at vi hurtigere kan få dem ind i stalden igen på meget kolde dage, fortæller biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen. 

Ude fra start til slut
Gnuerne deler den store savanne med næsehorn, savannebøfler, sorte hesteantiloper og gemsbokke. Og mens alle de andre dyr kommer i stald for natten - hver nat, også over sommeren - så bliver gnuerne ude fra sæsonstart til lukning for sæsonen.

- Dyrene har faste rutiner og en fast rækkefølge, når de skal gå tilbage til stalden. Alting foregår i ro og orden og på samme måde dag efter dag. Men gnuerne kan ikke styre det med at gå ind og ud i en bestemt rækkefølge hver dag, forklarer Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:

- Vi har prøvet, men det fungerede ikke. Gnuerne løb ind og ud mellem de andre dyr, og skabte kun uro og forvirring. Derfor blev det besluttet, at de tilbringer sommerhalvåret ude. Hvilket de i øvrigt også sagtens kan klare.

Følsomme dyr
Generelt er de hvidhalede gnuer følsomme over for forandringer. Blandt andet skal man helst ikke stå for længe ved deres bokse i stalden, og de ansatte skal også undgå at gå forbi gnuernes udelæg over vinteren. Derved udsættes dyrene for så lidt stress som muligt.
Ulempen ved gnuernes følsomhed er så, at selve indlukningen fra savannen er lidt af en udfordring. For da gnuerne ikke har den samme rutine i at gå frem og tilbage hver dag som de andre dyr, er det en proces, der tager flere uger.

- Efterhånden som indlukning for vinteren nærmer sig, bliver gnuerne fodret tættere og tættere på stalden. Og når det begynder at blive koldt, trækker dyrene op til stalden nogle aftener. Så på denne tid af året er der en dyrepasser, der nogle dage bliver i parken til sent ud på aftenen og ser, om han kan lukke porten mellem stald og savannen bag alle gnuerne på en gang. På den måde undgår vi panik og at skulle presse dyrene ind til stalden, forklarer Kim Skalborg Simonsen.

Hvis vejret tillader det, kommer gnuerne tilbage på den store savanne, lige omkring tidspunktet hvor GIVSKUD ZOO åbner parken til sæson 2018.

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.