Åbent i dag: 10-17

Fra æg til frø

10. maj 2016
Der er liv og glade dage i vandhullerne netop nu. En af naturens forunderlige forvandlinger er nemlig i gang: millioner af frøæg bliver til små frøer. Og du kan være med på en kigger!


Kurs mod vandhullet
Forvandlingen fra frøæg til lille haletudse og senere til fuldt udviklet frø, er et af naturens små mirakler. I foråret, typisk i slutningen af april, begynder vandtemperaturen i vandhuller og søer at stige. Når den kommer op på 6-7 grader, begynder frøerne at vandre mod vandhullerne med et eneste formål: at sikre næste generation af små frøer.


Forvandlingen går i gang
Alle Danmarks padder lægger æg, men æggene ser ikke ens ud. Skrubtudsen lægger æg i strenge, frøerne lægger æg i klumper og salamandrene lægger æggene enkeltvis på vandplanter. Ud fra måden æggene er lagt på, kan du altså skyde dig ind på, hvilken padde der har lagt æggene. Når æggene er lagt, går der en til to uger, før de klækker som små haletudser. Klækketiden afhænger af temperaturen og vil være længst i køligt vejr. Når haletudserne er klækket, bruger de de næste to måneder på sidste del af forvandlingen. I den periode skal de vokse i størrelse og udvikle ben. Gællerne, som haletudserne trækker vejret med, skal omdannes til lunger, og hele fordøjelsessystemet skal nedbrydes og bygges op igen, tilpasset de voksne frøers føde. Mens fordøjelsessystemet ændres, spiser haletudserne ikke. I den periode bruger de den energi, der er i halen. Hos frøer og tudser bliver halen derfor gradvist mindre for til sidst helt at forsvinde. Forvandlingen er lidt anderledes hos salamandrene, da de også i voksenstadiet har hale.


Padderne er fredet
Det er en utrolig fascinerende forvandling, og du har mulighed for at følge den helt tæt på, hjemme i stuen. Alle padder i Danmark er imidlertid fredet. Det betyder, at du ikke må indfange eller slå padderne ihjel. Du må heller ikke ødelægge deres levesteder. Du må derimod gerne indsamle et lille antal æg eller haletudser for at følge forvandlingen. Det kræver bare, at du sætter alle de voksne padder tilbage i præcis det vandhul, hvor du fandt æggene eller haletudserne.


Vandhuls-akvarium hjemme i stuen
Når haletudserne er klækket, skal de have mad. Haletudser spiser meget små ting, blandt andet dafnier, bakterier og svampe. Det foder dine haletudser i stuen skal have, finder du i det samme vandhul, som haletudserne. Det er nemt at fange dafnier med et net med meget fine masker. Bakterier og svampe vokser på vandplanter og sten, så tag nogle med fra vandhullet. Det er meget sandsynligt, at du skal ud efter dafnier mere end én gang, inden haletudsernes forvandling til små frøer er gennemført. 

Det er vigtigt, at dit vandhuls-akvarium får lys, men det må ikke stå i direkte sol. Planterne har nemlig brug lys for at vokse og lave ilt, men temperaturen kan hurtigt blive for høj til, at haletudserne kan overleve. Når benene på haletudserne bryder frem, og halen bliver mindre, er det vigtigt, at de små frøer og tudser kan komme op af vandet. Du kan sænke vandstanden lidt og forsigtigt placere en lidt større sten, som stikker over vandet, midt i din beholder. Når de små frøer eller tudser er kravlet på land, er det tid til at sætte dem tilbage i det vandhul, hvor du hentede æggene eller haletudserne.


Til dit eget vandhuls-akvarium skal du bruge:

·    En gennemsigtig beholder, for eksempel et lille akvarium eller et stort syltetøjsglas

·    Vand fra det vandhul, hvor du henter æg (ca. en liter vand pr. haletudse)

·    Vandplanter og en passende mængde frøæg eller haletudser, set i forhold til størrelsen af din beholder

·    Et net til at fange frøæg og dafnier, en spand til hjemtransport fra vandhullet samt et par små sten til at holde planterne

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Event: Hunde i zoo 2024
16. april 2024
Mød voksne hunde og små hvalpe, oplev actionfyldte demonstrationer og hør hundeeksperter fortælle, n…
Verdensmålsarena skal overdækkes
15. april 2024
Et større anlægsarbejde er netop gået i gang i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Parkens Verdensmålarena skal…
Fotograf skildrer GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i ny bog
11. april 2024
Som fotograf Mette Mørk selv udtrykker det, forsøger man at suge det hele til sig, når man besøger G…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.