Dagens programI dag 10-20

Forår er højsæson for unger

9. maj 2017

Forår er højsæson for unger


GIVSKUD ZOO oplever i disse uger et regulært babyboom. Og det er faktisk helt normalt; foråret er nemlig højsæson for fødsler hos dyrene. Przewalskiheste. Guanakoer. Bisoner. Nilgaier. Lemurer. Hvidhalede gnuer. Kameler. Sorte hesteantiloper. Zebramangustere. Marsvin. Dværggeder. Nubiske geder. Kæmpeoddere. Og ulve. Alle har de fået unger i den seneste tid.
Strudsene ruger på deres æg. Gorillaungen Bomani fra sidste sæson er stadig lille, for gorillaer vokser ikke så hurtigt. Og der var også en unge med, da parkens nye edderkopaber rykkede ind i april.
Overalt i parken er der små nytilkomne unger.

- Foråret er højsæson for fødsler her i GIVSKUD ZOO. Ud fra en optælling fra sidste år var april den måned med flest dyreunger. 30 procent af alle fødsler sidste år var i april. Juni lå på andenpladsen med 13 procent. Og faktisk bliver to tredjedele af alle dyreunger født i perioden fra april til juli, fortæller biolog Kim Skalborg Simonsen.

En naturlig forklaring
At alle dyrene får unger netop nu, har en naturlig forklaring.

- De fleste dyr får unger på det tidspunkt af året, hvor forholdene er mest gunstige. Det vil sige hvor temperaturerne gør det nemmere at overleve, eller hvor der er mest mad. Det gælder om at gøre sandsynligheden for, at ungerne overlever, så stor som muligt, forklarer Kim Skalborg Simonsen og tilføjer: 

- De fleste dyr styrer det selv, men vi hjælper nogle enkelte med timingen. Det gælder for eksempel geder og hjorteantiloper. På den måde undgår vi fødsler, når det er koldest.

Flere unger på vej
I GIVSKUD ZOO er avl en vigtig del af arbejdet, og der bliver konstant holdt øje med dyrene og arbejdet på, at sætte de rigtige dyr sammen på de rigtige tidspunkter, så der er optimale betingelser for avl med stærke gener.
Blandt andet forsøger vi nu at få sulawesimakak-unger, fordi hunnerne får fjernet deres implantater, der forhindrede drægtighed.
Håbet er også, at de senest ankomne hunner i gorillaflokken snart kan blive drægtige.
Æselhingsten Blair er blevet sat sammen med hunnerne, så det kan give føl.
Og endelig kan vores nye alpakahan måske parre sig med parkens hunner, når den bliver lidt større.  
Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.