Dagens programI dag 10-20

Første kæmpeodder i 100 år

1. juni 2021

Første kæmpeodder i 100 år

Efter at have været forsvundet fra Argentina i over 30 år er der nu spottet en vild kæmpeodder. Det giver håb for arten, lyder det fra GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog.


I over 30 år har kæmpeodderne været forsvundet i Argentina, og i dele af landet er arten ikke set i over 100 år.
Derfor var det en overraskelse af de helt store, da lederen af et genudsætningsprojekt for kæmpeoddere, Rewilding Argentina, i maj observerede en vild kæmpeodder.  
Odderen kom svømmende ned ad Bermejofloden i et landområde i det nordøstlige Argentina, hvor odderen ellers var betragtet som uddød.

- Dette fund er en kæmpe overraskelse. Området, hvor den er blevet opdaget, blev til nationalpark i 2014, men der har ikke været genudsætning af kæmpeoddere her, så da Sebastian så den, røg hans puls helt i vejret, siger biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.  

To mulige forklaringer
Odderens pludselige genkomst kan findes i to mulige forklaringer, fortæller biologen;

- Ingen ved, hvor den er kommet fra. Men det er et isoleret område uden ret mange mennesker, så det er muligt, at der har været en skjult flok, som ingen har kendt til, forklarer biologen og tilføjer:

- Men der er jo mennesker over alt alligevel, så det er nok mere sandsynligt, at odderen kommer fra et andet sted, fra en anden flok. Det kan være en strejfer, der har forladt sin flok og nu søger en mage. Der findes kæmpeoddere i et område ca. 600 kilometer fra det sted, hvor denne vilde odder blev observeret. Så den kan være kommet via forskellige floder derfra.

Det giver håb for arten
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har i de senere år samarbejdet med Rewilding Argentina for at skabe en levedygtig bestand af kæmpeoddere i landet.
Parken sendte en odder til Argentina i 2019 som led i et genudsætningsprojekt. Hannen Coco fra Danmark og hunnen Alondra fra Ungarn blev sat sammen i håb om, at de kan etablere en flok og være med til at skabe en bestand.
At der nu også er observeret en vild kæmpeodder uden tilknytning til projektet, er ifølge biologen en meget spændende udvikling.

- Men en enlig svale gør ingen sommer. Så observationen af denne ene odder betyder ikke, at nu er arten reddet. Men det er med til at øge håbet om, at der kan genetableres en bæredygtig population i et område, hvor kæmpeodderen ellers har været væk fra i et helt århundrede.

 

 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.