Dagens programI dag 10-20

Fem kg mad i maven

16. februar 2016

Fem kg mad i maven


Det lyder af meget - men for en gorilla er det helt normalt, da kosten er svær at nedbryde.Da hangorillaen Samson blev obduceret, blev blandt andet hans mavesæk undersøgt. Den viste sig at indeholde i alt fem kg af en blanding af foder, vand og mavesaft. Fem kg foder lyder af meget i hvert fald sammenlignet med, hvor meget mad en gennemsnitsdansker spiser. Men for en gorilla er det ikke usædvanligt. I naturen spiser gorillaer nemlig i omegnen af 20 kg foder hver dag.

Masser af fibre
Den vestlige lavlandsgorillas kost består af blade, bark, rødder, frugter og lignende fra cirka 200 plantearter. Desuden spiser den termitter og myrer. Den fiberrige kost er svær at fordøje, og en del af føden bliver kun delvist nedbrudt. Derfor skal gorillaen æde meget hver dag. Fibrene i kosten bliver nedbrudt i tyktarmen. Her lever såkaldt gode bakterier, der nedbryder fibrene til blandt andet fedtsyrer og gasserne hydrogen (H2), kuldioxid (CO2), methan (CH4). Disse gasser giver gorillaen en stor rund mave, og man kan ofte høre en prut blive sluppet.

Knap så mange fibre
I GIVSKUD ZOO fodrer vi gorillaerne flere gange om dagen med forskellige grøntsager og grene, plus en smule frugt. Udendørs er der også masser af græs, som de æder af. Vores gorillaer får knap så meget foder, som de vilde gorillaer æder, men kosten er også mindre fiberholdig og derfor lettere at omsætte. Samson havde som nævnt fem kg mad i sin mavesæk, og havde altså ikke nået at omsætte sit aftenfoder. Vi regner derfor med, at han døde kort tid efter sit sidste måltid.

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.