Åbent i dag: 10-17

Elendig dyrevelfærd i Tiger King

14. juli 2020
Netflix-fænomenet Tiger King har taget seere med storm verden over. Dokumentarserien viser en forfærdelig behandling af dyr, lyder vurderingen fra GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog, som håber, at serien kan være med til at flytte på opfattelsen af private zoologiske haver i USA.

Store rovdyr, der behandles som kæledyr. Tigerunger der går fra arm til arm hos gæster, som betaler i dyre domme for et fotominde. Sammenblanding af arter. Ukontrolleret speedavl og et utal af unger, som pludselig forsvinder, når de bliver for store til at være rekvisitter på en selfie.
Tilsæt et særdeles broget persongalleri, så har man opskriften på en dokumentarserie, der over foråret har skabt fascination, overraskelse og væmmelse.
Tiger King: Murder, Mayhem and Madness har gjort sit indtog over hele verden – og ifølge biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen, er dokumentarserien et pragteksempel på, hvordan man ikke bør omgås dyr:

- Der er tale om elendig dyrevelfærd i de private zoos, som serien portrætterer. Målet for zoo-ejerne er penge! Kun penge. Det er derfor, der skal så mange dyr til. Og derfor at man er fuldstændigt ligeglad med at avle hybrider. Det skal bare være flere, større og mere eksotisk, og det er sørgeligt, for det er dyrene det går ud over, siger Kim Skalborg Simonsen.

Elendige forhold hos private ejere
Tiger King-serien følger forskellige personer og deres interne personlige stridigheder – og så deres private vejside-zoos med store katte som tigre og løver og andre eksotiske dyr.

- Serien handler først og fremmest om personskæbner. Men settingen for historien viser, hvor elendige forhold mange dyr har hos uprofessionelle ejere i USA. Og giver et billede af den overdrevne avl og handel med store katte som foregår i USA. Som de selv siger i serien, er der flere tigre hos private i USA… end i naturen! Og prisen for en tigerunge er den samme som for en hundehvalp herhjemme! Det er virkelig skræmmende, siger biologen.

Og selv om de fleste nok især er fascineret af de meget farverige personer, som serien portrætterer, er det især behandlingen af dyrene, der gør et stort indtryk på Kim Skalborg Simonsen:

- Der er overfyldte bure, fordi når ungerne bliver for store til, at de - i øvrigt dyrt betalende - gæster kan lege med dem, skal de udskiftes med nye små unger, siger biologen og fortsætter:

- Ungerne bliver taget fra moderen så hurtigt som muligt med det ene formål at præge dem 100 procent på mennesker. Udover at de kan bruges til at lege og kæle med publikum som små, er socialiseringen til mennesker også grunden til, at personalet kan gå inde ved dyrene, selv når dyrene er blevet store. Alligevel går dette ikke altid lige godt. For dyrene er stadig enormt stærke, og ovenikøbet er der tale om personale uden professionel uddannelse i at håndtere dyr, og man ser da også en dyrepasser miste en arm til en af de store katte.

Biologen retter også en stærk kritik af dyrenes dårlige ernæring, fordi de spiser pålæg og affaldskød. Ikke frisk kød fra hele dyr ligesom i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.

Afstandtagen over hele verden
Flere dyreværnsorganisationer og sammenslutninger af zoologiske haver over hele verden har fordømt behandlingen af dyrene i serien, og de har kritiseret, at det overhovedet er tilladt med privat hold af store katte og andre eksotiske arter.

- Man kan tvivle lidt på, om den absurde historie og krig mellem hovedpersonerne i serien trækker for megen fokus væk fra dyrene. Men jeg håber virkelig, at budskabet om manglende dyrevelfærd, trænger igennem hos seerne – og gerne beslutningstagerne i USA, for det burde ikke være tilladt at holde dyr på den måde, siger Kim Skalborg Simonsen.

Zoologiske haver går i modsat retning
Behandlingen af dyrene i serien står i skarp kontrast til behandlingen af dyr i mange zoologiske haver som GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA;

- For os er dyrevelfærd vægtet meget, meget højt. Dyrene skal leve et så naturligt liv som overhovedet muligt. Vores mål er formidling for at skabe respekt om dyr og natur og bevaring af genetisk sunde bestande af rene arter og underarter, der kan fungere som en backup-population for dyr i naturen. Vi holder styr på, hvem der yngler, prioriterer de vigtigste genetiske linjer og har krav til, hvor dyrene ender hvis de ikke længere skal bo hos os. Og vi sælger ikke overskud af dyr til private. Det er heldigvis forbudt i Danmark at holde den slags dyr som privatperson. Men i USA er det desværre flere steder anset for en ”ret” på linje med at have våben, forklarer biologen.

Han håber nu, at opråbene fra de mange aktører verden over, der behandler dyr ordentligt, kan være med til at lægge pres på de amerikanske myndigheder, så privat hold af vilde, eksotiske dyr kan blive forbudt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.