Dagens programI dag 10-20

Dyrlægens arbejde 5: Obduktion af dyr

30. maj 2022

Dyrlægens arbejde 5: Obduktion af dyr

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs egen dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen har mange faste opgaver i sin dagligdag. I denne serie gennem 2022 får du hver måned et indblik i en af hendes faste opgaver. Her i maj måned fortæller dyrlægen om, hvordan hun indimellem må obducere dyr i parken.


En uventet og pludseligt dødsfald sender dyrlægen på arbejde. En ung hungiraf er faldet om på savannen, og for at få klarlagt dødsårsagen skal GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen nu obducere giraffen.

- En gang imellem sker det, at vi har dyr, som vi ikke kan helbrede - som dør af deres sygdom eller dør af alderdom. I de tilfælde obducerer jeg altid dyret, fordi det er rigtig vigtigt at følge med i, hvad vores dyr bliver syge af, og hvad de dør af, forklarer dyrlægen.

Der er flere årsager til, at dyrlægen gerne vil kende dødsårsagen hos dyr, der pludselig dør.

- Først og fremmest handler det om smittebeskyttelse, hvor vi vil passe på hele vores gruppe af dyr. Så hvis et dyr har fået en smitsom sygdom, er det vigtigt, at vi får årsagen isoleret hurtigt, og så kan vi passe på resten af flokken.

- For det andet følger vi grundigt med i vores management, det vil sige vores fodring, vores leveforhold, og om dyrene er i god form. Ved en obduktion kan jeg konstatere, om det er tilfældet, eller om dyrene har manglet noget.

Masser af formidling
Denne formiddag, hvor dyrlægen skal undersøge den døde giraf, hjælper flere dyrepassere til. De er der både for at assistere med det praktiske, fordi obduktion af en giraf på 700 kg er meget tungt arbejde, som dyrlægen har brug for hjælp til.
Samtidig er det en god læringsproces. Det er nemlig ikke så tit, at dyrlægen må obducere, så når det er nødvendigt, følger både dyrepasserelever og dyrepassere, som har passet dyrene, interesseret med.

- Jeg bruger gerne lejligheden til at fortælle så meget, jeg kan, om hvad jeg ser, hvordan organerne fungerer, og hvordan de forskellige arter ser ud indeni, så vi får så megen læring på som overhovedet muligt. Det bidrager gerne til nogle gode snakke og en masse viden for os alle sammen, siger Ditte-Mari Sandgreen.

Klar konklusion efter obduktion og analyse
Fordi det var et yngre dyr, der pludselig døde midt på savannen, kunne dødsårsagen ikke være alderdom. Derfor var obduktionen en opgave af højeste prioritet, da det var vigtigt at udelukke smitsom sygdom som dødsårsag for at sikre resten af girafflokken i parken.
Umiddelbart viste kroppen dog ikke tydelige tegn på, hvad der var galt, så det krævede en nærmere analyse at fastslå dødsårsagen.

- Jeg tog nogle prøver at de forskellige organer, af leveren, hjertet, lungerne og nyrerne og sendte ind til et laboratorium. Der kunne vi se, at giraffen havde fået leversvigt. Og når leveren ikke fungerer, så er der heller ikke meget andet i kroppen, der fungerer. Så der var en god årsag til, hvorfor giraffen havde det så skidt og pludselig døde. Men heldigvis var ikke noget, som er farligt for resten af flokken, fortæller dyrlægen.

Obduktion af forskellige arter
Det sker ikke så tit, at dyrlægen må obducere. Men hun har dog prøvet det en del gange i sin tid i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, og hun har obduceret flere arter for eksempel en elefant, en dværgzebu, en struds og en gorilla. 
Dagens opgave med obduktionen af den døde giraf havde dyrlægen gerne været foruden.

- Vi er ærgerlige over at have mistet giraffen, fordi den kunne have levet godt i flokken i mange år endnu. Men fagligt er det jo spændende - vi arbejder med dyr, som der ikke altid er så megen viden om, så det er vigtigt at undersøge og tage ved lære, hver gang vi har muligheden. Det er med til at øge vores viden, og samtidig kan vi bidrage til forskning og internationale vidensdatabaser.

Læs næste afsnit om dyrlægens arbejde i slutningen af juni 2022.

 

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.