Dagens programI dag 10-20

Dværgflodheste har indbygget solcreme

5. juli 2022

Dværgflodheste har indbygget solcreme

Naturen er forunderlig – også når det kommer til dværgflodheste, som har indbygget solcreme for at beskytte huden.


Når man betragter GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs to dværgflodheste, hannen Micro Chip og hunnen Tanga, kan det godt se ud som om, at de nærmest har gåsehud. De har i hvert fald en masse knopper på huden.
Disse knopper er små kirtler, som dyrene har over hele kroppen. 

- Når det er varmt vejr, pibler det frem med sekret fra kirtlerne. Sekretet fungerer som naturlig solcreme for dværgflodhestene og skal beskytte dem mod sol og udtørring, fortæller Tina Frisk, som er fast dyrepasser hos GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dværgflodheste.

I naturen lever dyrene i afrikanske mangroveskove, hvor der ofte er fugtigt og skygge.
Men af og til søger dyrene ud i mere åbne omgivelser, hvor solen bager ned, og så er der brug for beskyttelsen til at passe på huden og fugte den.

- Sekretet er noget klistret stads, nærmest harpiksagtigt, så man kan godt forestille sig, at det kan give en god tæt solbeskyttelse, når kroppen bliver dækket af det, siger dyrepasseren.

Sveder skum - eller sveder blod
Sekretet er egentlig en glat masse, men når det bevæges eller gnubbes, bliver det mere skummende.

- Det betyder, at dyrene får skum ved øjnene, når de blinker med øjenlågene, de får skum ved ørerne, som de vifter med, og det samme gælder halen. Hvis man rører ved dem på huden, skummer det også, siger dyrepasseren og tilføjer:

- Nogle mener, at sekretet har en lidt rødlig farve, så derfra kommer udsagnet om, at dyrene sveder blod. Det gør de dog selvfølgelig ikke.

Ville være godt om vinteren

Ifølge Tina Frisk er det kun her om sommeren, at det naturlige solcreme-sekret pibler frem hos parkens dværgflodheste. Ikke om vinteren.

- Det kunne ellers være godt, fordi de godt kan døje med vintertør hud. Så her ville de have gavn af deres naturlige solcreme. I stedet smører jeg dem nogle gange ind i babyolie for at pleje huden om vinteren.


 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.