Dagens programI dag 10-20

Den danske fugleedderkop kommer frem

19. oktober 2018

Den danske fugleedderkop måler kun et par centimeter. I efterårsferien kan du i GIVSKUD ZOO møde den røde chilenske fugleedderkop, som kan blive op til 12 centimeter.
Den danske fugleedderkop måler kun et par centimeter. I efterårsferien kan du i GIVSKUD ZOO møde den røde chilenske fugleedderkop, som kan blive op til 12 centimeter.

Efterårets komme betyder, at den danske han-fugleedderkop nu vover sig frem for at finde en mage. Men for hannerne er det ikke ufarligt at støde på hun-fugleedderkopper.


Fugleedderkopper lever ikke kun under varmere himmelstrøg. For ja, vi har faktisk også fugleedderkopper i Danmark. Dog kun én slags. Men den er her.
Og netop nu – hvor efteråret er godt i gang – dukker edderkopperne frem af deres rør. Oktober måned er den bedste måned at spotte arten.

- De danske fugleedderkopper lever i en slags tunneller i jorden, der kan blive 30-40 centimeter lange. Så man ser dem ikke særlig tit. Stort set kun om efteråret, hvor hannerne kommer frem for at parre sig med hunnerne, fortæller formidler i GIVSKUD ZOO, Katrine Elkjær, og tilføjer:

- Edderkoppernes tunnelrør stikker lidt op af jordens overflade med spind, og fungerer som en slags fælde. Så hvis insekter og jordbundslevende dyr træder i den, er der serveret for edderkoppen.

En farlig færd
Edderkopperne er set flere steder i Danmark. Især på Bornholm kan man støde på den, og den er også blevet set blandt andet i Midtjylland, på Østfyn, Helgenæs og på Samsø.
Når hannerne kommer frem om efteråret, er det for at søge efter hunners tunneller, så de kan parre sig med dem. Det er dog ikke ufarligt for hannerne.

- Nogle hun-edderkopper kan finde på at æde magen efter parring. Og det gælder også de danske fugleedderkopper. Hannen slipper ikke levende ud af hunnens tunnel, for når først han er kravlet ind i hendes gang, så blokerer hun indgangen. Så parrer de sig, og derefter æder hun ham, fortæller Katrine Elkjær.

En giftig edderkop
Den danske fugleedderkop er brun med lidt violet farve. Hunner måler op til to centimeter i kropslængde, mens hannerne er lidt mindre.
Arten er giftig og har meget store fremadrettede giftkroge fortil, som den hugger i sit bytte.

- Den hugger med sådan en kraft, at byttet ikke kun dør af giften, men også af selve slaget fra edderkoppen, siger Katrine Elkjær. 

Hvis mennesker bliver bidt, er det dog ufarligt.

- Alle edderkopper er giftige, også den danske fugleedderkop. Og den kan godt bide gennem vores hud med ret stor kraft. Men giften og reaktionen skulle ikke være værre end et hvepse- eller et bistik, lyder det fra formidleren.

Det er muligt at høre mere om den danske fugleedderkop og andre giftige dyr fra ind- og udland, når GIVSKUD ZOO hele efterårsferien sætter fokus på giftige dyr.

 

 


 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.