Dagens programI dag 10-20

Chill factor afgør dagen

19. februar 2019

Chill factor afgør dagen

I vintertiden kan det blive for koldt for dyrene at være ude. Derfor bliver der løbende holdt øje med temperaturen og målt på chill factoren i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, så dyrene ikke kommer ud og ender med frostskader.


For at sikre alle dyrene trives, bliver der i vintertiden holdt ekstra godt øje med vejret og tjekket såkaldt ”chill factor” i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA. 

Det er nemlig ikke alle dyrene, der kan klare kulden lige godt. Specielt nogle af de større dyr er sårbare, fortæller Thomas Kolbæk, som er fast dyrepasser ved parkens næsehorn:

 

- Hver dag tjekker jeg vejrstationen for at holde øje med chill-factoren, eller kuldeindekset som det også bliver kaldt. Nogle af dyrene kan sagtens klare kulden, men det kan være et problem for vores bongoer, hesteantiloper, elefanter og næsehorn.

 

Chill-factoren måler, hvor koldt det føles ud fra en kombination af temperatur og vindhastighed. Det er ikke, fordi temperaturen rent faktisk falder, men kombinationen af vind og lav temperatur gør, at kroppen nedkøles hurtigere. Og det kan flere af dyrene ikke tåle for længe ad gangen.

 

- Det kan godt være, der står 0 grader på termometret, men hvis det blæser nok, så bliver det sværere for kroppen at holde varmen. Det gælder både dyr og mennesker. Kroppen bliver hurtigere kølet ned, når vinden hele tiden blæser varmen væk, fortæller han.

 

Begrænset tid ude skal beskytte dyrene

Hvis chill-factoren bliver for lav, kan det betyde, at dyrene kun bliver lukket ud i begrænset tid. Elefanterne er måske kun ude i halvanden times tid dagligt, hvis chill-factoren er på -5. Og de kommer slet ikke ud, hvis det nærmer sig ti frostgrader.

 

- Det er for at beskytte dyret mod frostskader. Bongoerne vil gerne ud, men når det er rigtig koldt, kan de måske kun klare fem minutter ude, og så lukker vi dem ind igen, fortæller han.

 

Ørerne er udsatte
Det er specielt ved ørene, at dyr er udsat for frostskader. Store ører er gode til at aflede varme. Men det kan give bagslag i vintertemperaturer, hvor ørerne hurtigt kan blive påvirkede.
I meget slemme tilfælde kan ørerne falde helt af, men det ses sjældent. Oftest bemærkes frostskaderne ved, at den yderste kant af øret fryser af.

Der er ingen præcise regler for, hvornår dyrene skal være inde og ude i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, og det er derfor altid en vurderingssag for dyrepasserne, hvad dyrene kan klare af frostgrader og vind.

- Det er vores opgave at passe på dyrene, og derfor er det altid vores første prioritet, at dyrene har det bedst, siger Thomas Kolbæk. 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.