Dagens programI dag 10-20

Berigelse af dyrene

10. september 2020

Berigelse af dyrene

I GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA benytter dyrepasserne jævnligt berigelse for at stimulere dyrenes naturlige adfærd.


Hos sulawesimakakkerne bliver små melorme og kakerlakker lagt i papkasser gemt væk i strøelse og halm.
Gorillaerne får aflagt sengetøj, som de kan putte med, løbe rundt med og gemme sig under – og nogle gange er der rosiner og andet godt lagt i sengebetræk.
Løverne får forskellige krydderier, papkasser eller lort fra andre dyr med ind i anlægget eller stalden.
Mulighederne er mange, og opfindsomheden er stor, når GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrepassere sørger for berigelse til parkens dyr.

- Berigelse vil sige, at dyrepasserne tilfører forskellige ting til dyrenes anlæg eller ændrer på noget, som kan optage dyrene og berige dem på forskellig vis. Formålet er at stimulere deres naturlige adfærd for eksempel at dyrene skal lede efter noget, grave, klatre, undersøge og så videre, forklarer biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.

Bruger sanser til berigelsen
Hvis det er dyr, der bruger deres næse meget i naturen, så er det godt at stimulere deres lugtesans.

- Det kan være blodspor eller planteæderlort til løver, eller for eksempel noget lækkert smurt ud på træstammer til bjørnene, fortæller biologen.

Hvis det er dyr der bruger meget tid på at søge efter mad og spise i løbet af dagen i naturen, så prøver dyrepasserne at stimulere den samme adfærd.

- Så gorillaernes mad bliver spredt i anlægget, og de får abeguf som kan være nødder og andet i deres bundlag i stalden. Så de kan bruge en masse tid på at finde det, siger Kim Skalborg Simonsen.

Opgaver og oplevelser
Dyrene kan ifølge biologen også få forskellige nye oplevelser, hvor de skal undersøge ting eller deciderede opgaver:
 
- Edderkopaberne får for eksempel papkasser med træuld og så godbidder gemt deri. Gorillaerne får dunke med godbidder eller yoghurt, som hænger på ydersiden af tremmerne. De skal så få dunkene tømt med en pind eller lignende.

Og så kan berigelse for eksempel være et fældet træ, der lægges ud på savannen hvor mange dyr får glæde af det. Først ryger bladene og så barken. Man kan også gemme sig derinde eller bruge det som kløpind.

- Generelt handler berigelse om at stimulere dyrenes naturlige adfærd, give dem nogle gode oplevelser der beriger hverdagen og nogle aktiviteter de kan bruge tid på der minder så meget som muligt om de ting de ville gøre i naturen. Så det er et vigtigt værktøj for os i parken for at sikre dyrenes trivsel, siger biologen.

 

 

 

Del denne nyhed:
De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.