Åbent i dag: 10-17
Direktør Richard Østerballe instruerer i skydning og nødaflivning af dyr.

Ansatte øver skydning

12. marts 2018
I forbindelse med sæsonåbning i GIVSKUD ZOO er der hvert år instruktion i skydning og nødaflivning af dyr. En del af de ansatte skal kunne håndtere våben, hvis farlige dyr slipper ud af deres anlæg. Og det er i høj grad også en mental øvelse.

Det er aldrig sket, og det må ikke ske. Så sikkerheden er i højsædet i GIVSKUD ZOO, og derfor skal flere af parkens ansatte være trænet i at skyde potentielt farlige dyr, hvis de skulle slippe ud af deres anlæg.

-  Vi øver på noget, vi forhåbentlig aldrig får brug for. Men vi skal være klar til at agere lynhurtigt, hvis uheldet er ude. Derfor er det essentielt at få opfrisket teori og praksis med jævne mellemrum, siger GIVSKUD ZOOs direktør, Richard Østerballe, som sammen med parkens vagtledere underviser i brug af våben.

En mental øvelse
Instruktionen begynder med et oplæg, hvor Richard Østerballe gennemgår teori om rifler, nødaflivning og potentielt farlige situationer. Hvad skal man være opmærksom på, hvad gør man, hvis alarmen går, hvor bør man skyde, hvordan skal man reagere.
Imens lytter den lille gruppe af medarbejdere opmærksomt. Alle har været ansat i parken i længere tid, og alle med en enkelt ny undtagelse er erfarne ”nødskytter”. 
 
- Det er en supervigtig post at være våbenfører, og derfor er det ikke noget, man bare bliver. Vi ser medarbejderne an og vurderer, hvem der kan stå distancen. For nogle er det for eksempel meget naturligt, hvis de har militær baggrund eller er jægere, fortæller Richard Østerballe og tilføjer:

- Det handler om stress, så det batter. Hvis du aldrig har skudt før, er det en skrækindjagende oplevelse. Så vi tester både de ansattes skydeevner og i høj grad de mentale evner. Hvem kan holde hovedet koldt og trykke på aftrækkeren på det rigtige tidspunkt, hvis det bliver nødvendigt.      

Træning i praksis
Efter teoriundervisningen sætter holdet kurs mod en fjern del af parken for at øve i praksis. To skydeskiver er sat op på en løveformet figur. Den er placeret foran en vold, så der er kuglefang. Skuddene er dræbende på flere kilometers afstand, så sikkerheden er i top.
”Der skydes”, lyder det hver gang, en af de ansatte trykker på aftrækkeren. Våbenførerne øver flere gange med de forskellige rifler. Og til sidst inspiceres skydeskiverne, så alle kan se, at de – stadig – kan ramme målet. 
Dagens lektion sluttes med en gentagelse fra direktøren til medarbejderne:

- Sørg for at forberede jer mentalt, så I er bedst muligt forberedt på, hvad I skal gøre, hvis I kommer i en situation, hvor I bliver nødt til at skyde. 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Event: Hunde i zoo 2024
16. april 2024
Mød voksne hunde og små hvalpe, oplev actionfyldte demonstrationer og hør hundeeksperter fortælle, n…
Verdensmålsarena skal overdækkes
15. april 2024
Et større anlægsarbejde er netop gået i gang i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA. Parkens Verdensmålarena skal…
Fotograf skildrer GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i ny bog
11. april 2024
Som fotograf Mette Mørk selv udtrykker det, forsøger man at suge det hele til sig, når man besøger G…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.