Dagens programI dag 10-17

Sort lemur

(Eulemur macaco)

Længde / vægt / vingefang
50 cm
Vægt / antal æg
3
Drægtighed / inkubation
125 Dage/Days/Tage
Antal unger
1 Stk./Young/Junge
Alder
20-25
Kontinent
Afrika
Art
Pattedyr
Status
Sårbar
Føde
Planter og frugt

Vil du møde de sorte lemurer? Køb billet

Kun Madagaskar
De sorte lemurer lever i kystregnskovene på det nordvestlige Madagaskar. 
 

Sort han, brun hun
Hos mange lemurarter ligner hanner og hunner hinanden. Men hos de sorte lemurer er der tydelig forskel. Hunnen er brun med et sort hoved og hvide totter hår på ørerne. Hannen derimod er fuldstændig sort. Kroppen er ca. 50 cm lang, og dens hale er endnu længere, ca. 60 cm.

 

Foretrækker frugt og nektar
I regntiden spiser den sorte lemur hovedsageligt frugt. Tidligt i tørtiden skifter den til nektar, men ellers spiser den blade, blomster, korn og nødder. 
 

Holder sammen i grupper
Sorte lemurer lever altid i grupper med op til 15 dyr sammen. Der er normalt lidt flere hanner end hunner i gruppen, men det er hunnerne, der er dominerende. De kommunikerer ofte og har en række lyde med bestemte betydninger for eksempel genkendelse, samling og alarm. De duftmarkerer deres omgivelser fra duftkirtler på bagdelen. Hanner har desuden duftkirtler på deres hænder.

 

Hemmelige parringer
Artens parringssystem er ikke kendt, men parringssæsonen er juni og juli. Normalt er hunnen drægtig i 125 dage, hvorefter hun føder en unge, men tvillinger kan godt forekomme.


Vidste du, at…
Hvor langt de fleste pattedyr er enten nat- eller dagsaktive, er den sorte lemur ret speciel ved at være aktiv på alle tider af døgnet. Dog hovedsageligt om morgenen og lige før solnedgang. De leder oftest efter mad på skovbunden i løbet af dagen, så de er skjult fra rovfugle. Men om natten kravler de højere op i træerne og finder deres mad der.

 


Sort lemur i Zoo TVSorte lemurer

Nu har vi kattalemurer, bandrolemurer, brune lemurer og SORTE LEMURER. Vi kan godt lide lemurer i Givskud Zoo, tyder det på.

Sort LemurUnge
Sort LemurUnge
10. maj 2012
Nato har gjort det godt!

Sort hesteantilope
Sort hesteantilope
16. september 2008
Selvom den sorte hesteantilope har en få dage gammel kalv, er der ingen vej udenom, hun skal klovbeskæres.

Lemurbid
Lemurbid
4. april 2011
Øv, Gila er blevet bidt i poten

Lemursjov
Lemursjov
13. marts 2013
Bananer tak!

Lemurnummer
Lemurnummer
15. juni 2008
Der er fart over feltet, når det drejer sig om lemurer. Så dyrepasseren skal være hurtig på aftrækkeren, hvis han skal have een i nettet.

De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Findsmiley Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.