Dagens programI dag 10-17

Guanako

(Lama guanicoe)

Højde
100-120 cm
Længde / vægt / vingefang
180-225 cm
Vægt / antal æg
110-120 kg
Drægtighed / inkubation
345-360 Dage/Days/Tage
Antal unger
1 Stk./Young/Junge
Alder
15-20
Kontinent
Sydamerika
Art
Pattedyr
Status
Næsten truet
Føde
Planter

Vil du møde guanakoerne? Køb billet

Alsidig sydamerikaner

Guanakoen lever i Andesbjergenes forbjerge i Peru, Chile, Argentina og på Patagonien, hvor man kan finde den i op til fire kilometers højde. Den er meget fleksibel i sit habitatvalg og kan mødes både på tørre græssletter og i regulær skov.

Et stort hjerte
Højt oppe i bjergene er luften tynd, hvilket betyder, at luften ikke indeholder så meget ilt som ved havoverfladen. Men guanakoens hjerte er ca. 15 % større end hos tilsvarende dyr, hvilket gør den i stand til bedre at få ilt rundt i kroppen. Derfor kan man også finde den i højderne.  

Vegetar med stort V
Guanakoen spiser både græsser og blade.

Uldtrøjen er moderne hos guanakoen
Guanakoen er lysebrun på det meste af kroppen og hvid på maven. Hovedet er gråt eller sort. Guanakoen har en tyk pels, som gør den i stand til at klare store temperatursvingninger. Pelsen hjælper dyret med at holde varmen, når det er koldt. Og den sørger også for at holde varmen ude, når det er lunt.

 

Forfader til lamaen
Guanakoen menes at være forfader til den lidt større lama, der er et husdyr. Formentlig er guanakoen blevet tæmmet og domesticeret for 6.000 til 7.000 år siden, og gennem målrettet avl er lamaen så blevet fremavlet. Lamaen holdes som husdyr på grund af sin pels og sit kød, og den bruges desuden som lastdyr.


Når to bliver til flere
Hos guanakoer foregår parringerne i november til februar. Hunner er drægtig i ca. 11 måneder og føder derefter en eller to unger.

Brækker sig af vrede
Lamaer og guanakoer er kendt for at spytte. Det er imidlertid ikke spyt, der kommer ud af munden. Det er derimod maveindhold, som indeholder mavesyre! Dyrene puster nærmest denne ildelugtende og sviende blanding mod fjender - og de rammer ret præcist. 

Lever i harem

Guanakoflokke er såkaldte harem, som består af en han og mellem fire og ti hunner. Unge hanner jages væk fra flokken, når de er ca. 15 måneder gamle, mens de unge hunner bliver i flokken. Unge hanner samles derefter i ungkarlegrupper, mens gamle hanner færdes alene.

Guanakoen ude i verden
Som for mange andre dyrs vedkommende forsvinder guanakoens levesteder på grund af menneskers landbrug, skovbrug og så videre. Derudover bliver mange guanakoer i Argentina skudt, og hvert år eksporterer landet skind i titusindevis. Trods det store antal betragter man ikke guanakoen som truet. Arten er dog beskyttet i Chile og Peru. 

 


Guanako i Zoo TVGuanako

Der findes 4 lamaarter. Guanakoen er een af dem.

En nu guanako
En nu guanako
28. august 2013

Hurtigt overstået!


Ugens dyr: Guanako
Ugens dyr: Guanako
13. juli 2009
Guanakoen er stamfar til lamaen.

Første parket, første række
Første parket, første række
12. september 2010
Se en lille guanako komme til verden.

Skal vi lege? (1)
Skal vi lege? (1)
28. juni 2013

Sjov leg hos de små.


Gå væk fluer 1
Gå væk fluer 1
11. august 2013

Velkommen nr. 3!


De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Findsmiley Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.