Dagens programI dag 10-16

Asiatisk elefant

(Elephas maximus)

Højde
210-290 cm
Længde / vægt / vingefang
550-640 cm
Vægt / antal æg
2300-4500 kg
Drægtighed / inkubation
660-665 Dage/Days/Tage
Antal unger
1 Stk./Young
Alder
60-70
Kontinent
Asien
Art
Pattedyr
Status
Truet
Føde
Planter og frø

Levesteder

Elefanter findes i dag vildt på det afrikanske kontinent og i Asien, men før i tiden har medlemmer af elefantfamilien været udbredt over det meste af verden.

 

Det største pattedyr på land

Elefanten er det største landlevende pattedyr i verden. Den største elefant, man nogensinde har fundet, var en afrikansk elefant, der var fire meter høj og vejede omkring 10 tons. Elefantens nærmeste nulevende slægtning er overraskende et lille ”kaninagtigt” dyr, som kaldes klippegrævlingen. Den vejer kun fem kg. Klippegrævlingen ligner ikke umiddelbart en elefant, men blandt andet føddernes knoglebygning afslører slægtskabet, der yderligere er blevet dokumenteret af DNA-analyser. I klippegrævlingens overkæbe findes et par tænder, der svarer til elefantens fortænder.

 

I GIVSKUD ZOO har vi asiatiske elefanter

Det er nemt at se forskel på en asiatisk og en afrikansk elefant. For det første har den asiatiske elefant mindre ører end den afrikanske. Elefanterne bruger deres ører til at afkøle sig med. Ørerne er meget tynde og har mange små blodkar. Når elefanterne blafrer med ørerne afkøles blodet i ørerne, og når det afkølede blod løber tilbage til kroppen, afkøles kroppen. Man mener, at asiatiske elefanter har mindre ører, da de lever i skovområder, hvor de nemt kan finde skygge, og derfor har de ikke så stort et behov for nedkøling som den afrikanske elefant, der ofte lever på åbne solrige savanner.
En anden forskel på den asiatiske og afrikanske elefant er, at der på den asiatiske elefants snabelspids findes en enkelt udvækst - en slags ”finger”, mens der på spidsen af den afrikanske elefants snabel findes to ”fingre”.
Og så er afrikanske elefanter i øvrigt gennemgående større end de asiatiske.

 

Snablen er uundværlig

Elefanten er helt afhængige af sin snabel, når den skal drikke og spise. Den korte hals gør nemlig, at elefanten ikke kan nå jorden med munden, så alt, hvad der skal i munden, må samles eller suges op med snablen. Elefanten kan ikke drikke gennem snablen, men fylder snablen med vand og puster efterfølgende vandet ind i munden. Der kan være otte til ti liter i sådan en slurk. Den manøvre foretager elefanten mange gange hver dag, for en elefant kan drikke op imod 200 liter vand på en varm dag.

Snablen er en sammenvoksning af elefantens overlæbe og dens næse, og derfor kan elefanten også bruge snablen til at lugte med. Faktisk har en elefant en bedre lugtesans end en hund. Snablen er meget fleksibel og kan drejes i alle retninger, da den ikke indeholder knogler. Den består derimod af mere en 100.000 små muskelbundter, og den kan bære op til 250 kg. Den kan også samle noget så småt som et græsstrå op.

 

En kæmpe planteæder

Når elefanten skal spise, kommer snablen på overarbejde, for en voksen elefant kan spise over 100 kg føde hver dag. Faktisk bruger elefanten det meste af dagen på at søge føde og spise. Elefanten lever hovedsageligt af græs, men den spiser også også blade, bark, rødder og frugt.

Elefanten er ikke drøvtygger, men har et sækformet organ der, hvor tyndtarmen går over i tyktarmen. Her lever millioner af såkaldte protozoer og bakterier, der hjælper elefanterne med at fordøje maden. Elefanterne er dog ikke særligt gode til at udnytte energien i maden, og ca. 80 % af det, de spiser, går ufordøjet igennem systemet.

 

Flokken består af hunner

Hunelefanter og deres unger lever i flokke på to til 24 individer. Flokken ledes af den ældste og mest erfarne hun, og de øvrige flokmedlemmer er hendes søstre, døtre, kusiner og deres unger. Det er lederhunnens opgave at beslutte, hvor flokken skal bevæge sig hen, og hvor langt den skal gå for at finde føde. Hanelefanter bliver kønsmodne, når de er omkring 10 til 15-år, og de forlader på det tidspunkt gruppen. Derefter lever de alene eller i løse ungkarlegrupper, og de mødes kun med hunnerne, når det er parringstid.

 

En tung baby

Efter parringen går der 22 måneder, før der kommer en lille ny elefant til verden. Lille er nu ikke det helt rigtige ord, for en nyfødt elefant kan veje helt op til 165 kg. I starten af livet er elefantungen helt afhængig af moderens mælk, som den drikker fra dievorterne, der sidder mellem hunnens forben. Ungen bruger sin mund, og ikke sin snabel, når den drikker. Når de er helt små, ved elefantunger nemlig ikke, hvordan de skal bruge deres snabel. Det tager lang tid at lære at koordinere alle de små muskler, der findes i snablen.

 

Bonusinfo

Jagten på stødtænder har desværre været med til at true elefanten. Mange elefanter har ladet livet, for at mennesker kunne bruge elfenben til for eksempel smykker, billardkugler og klavertangenter. I dag er det ikke længere tilladt at slå elefanter ihjel for at fjerne deres stødtænder, og der er forbud mod at købe eller sælge produkter lavet af elfenben i de fleste lande.
Elefanten er dog stadig truet, og det skyldes hovedsageligt, at elefantens levesteder svinder ind, og at krybskytter i dag skyder elefanter for at sælge deres kød, der betragtes som en delikatesse i visse lande.


Elefant i Zoo TV



Elefantstrid

To af Givskud Zoos elefanter Medu og Syneni har levet sammen i 38 år. De er normalt de allerbedste venner, men selv elefanter kan have en dårlig dag.

Elefantvæg 2
Elefantvæg 2
22. august 2008
Alle i Givskud Zoo er glade for den nye elefanttræningsvæg på 8 tons, undtagen elefanterne.

Elefantens snabel
Elefantens snabel
18. september 2008
Elefantens forlængede arm, - snabelen, kan bruges til mange ting.

Elefantmanden
Elefantmanden
8. oktober 2009
Vi har haft besøg af en elefantekspert fra USA.

Elefantvennen
Elefantvennen
14. oktober 2009
Gad vide, om Alan Roocroft kan lide elefanter?

Elefantastisk
Elefantastisk
28. juli 2008
Masser af træning og belønning er kodeordet, hvis hunelefanterne i Givskud Zoo skal have en omgang manicure.

De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Findsmiley Topattraktioner
Vores hjemmeside bruger cookies. Læs mere

Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.