Dagens programI dag 10-18

Eland-antilope

(Tragelaphus oryx)

Højde
125-178 cm
Længde / vægt / vingefang
200-345 cm
Vægt / antal æg
300-942 kg
Drægtighed / inkubation
270-274 Dage/Days/Tage
Antal unger
1 Stk./Young
Alder
22-25
Kontinent
Afrika
Art
Pattedyr
Status
Ikke truet
Føde
Planter og frø

Levesteder

Eland-antilopen lever i det sydøstlige Afrika.

 

Udseende

Eland-antilopen er den største af antiloperne. Hannen kan komme helt op på en vægt på 1000 kg. Hornene er nærmest enorme. De er mere eller mindre snoede, bagudrettede, og så kan de blive op til 120 cm lange. Hos mange arter har hunnerne kortere horn end hannerne, men hos eland-antiloperne har hunnerne faktisk de længste horn. De er blot lidt tyndere end hannernes.
Elanderne er nemme at kende på den såkaldte doglap, som er den hudlap, de har ned langs halsen. Ligesom for eksempel gemsbokken er eland-antilopen i stand til at hæve sin kropstemperatur, så den undgår at miste for meget væske. Temperaturen kan hæves med helt op til syv grader, og derved undgår Eland-antilopen at miste alt for meget vand igennem sit sved.

 

Føde

Elanden spiser græs, blade og skud. Den bruger sine hove til at grave løg og rødder op ad jorden, og hornene bruger den til at knække grene af træerne med.

 

Social adfærd

Eland-antiloperne lever i flokke på 20 til 30 hunner og en til to hanner. En erfaren han fungerer som vagtpost for flokken, og han giver tegn til flugt, hvis det bliver nødvendigt. Gamle hanner lever alene.

 

Seksuel adfærd

I parringssæsonen graver hannerne et hul i jorden. Herefter urinerer de i hullet. Foran i panden har de en kraftig pandelok, som de dypper i urinen. Pandelokken bruges så til at duftmarkere på træer og store sten. Via duftmarkeringerne kommer lugten højere op og spredes derved mere, end hvis urinen bare lå i en pøl på jorden. Det kan være et signal både til andre hanner og til parringsklare hunner.

 

Bonusinfo

Eland-antilopen har en meget fed mælk med omkring 20% fedt. Der har derfor været gjort forsøg på at tæmme dem og bruge dem som husdyr, men indtil videre uden det store held.


Eland-antilope i Zoo TVEland-antilopekalv


De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Findsmiley Topattraktioner
Vores hjemmeside bruger cookies. Læs mere

Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.