Dagens programI dag 10-17

Dværgzebu

(Bos taurus indicus)

Højde
110-120 cm
Længde / vægt / vingefang
200-300 kg
Drægtighed / inkubation
283 Dage/Days/Tage
Antal unger
1 Stk./Young/Junge
Alder
20
Kontinent
Husdyr
Art
Pattedyr
Status
Ikke truet
Føde
Planter

Vil du møde dværgzebuerne? Køb billet

Fremavlet i Sri Lanka

Dværgzebuoksen stammer oprindeligt fra Sri Lanka, hvor munke bevidst valgte de mindste dyr til avl. De havde nemlig ikke ret meget plads til husdyr i deres klostre, og havde derfor brug for mindre dyr. 

For ca. 2000 år siden blev racen spredt til andre verdensdele blandt andet til Afrika, hvor man blandede dem op med andre kvægracer. Det gjorde man, fordi zebuerne er tolerante overfor varmt klima og er delvist resistente overfor kvægpest. Til gengæld er kødkvaliteten lav. Hvis man så avlede dem sammen med godt kødkvæg, gav det flere fordele, for eksempel kunne de leve i ekstremt varme områder i Afrika. Samtidig gav det bedre kød end hos de rene zeburacer.
I Nordamerika har man blandet zebuer med øvrige kvægracer og anvender tyrene til rodeo.
Grunden til, at dværgzebuoksen klarer sig bedre i varmen, er, at den har flere svedkirtler end mange andre kvægtyper. Det sker også, at den ikke altid søger skygge på varme dage, men at der derimod opholder sig i direkte sol. Det hjælper med at mindske insektbid, da insekter jo som regel opholder sig i skyggen.

 

Verdens mindste ko
Dværgzebuen er, som navnet antyder, ikke særlig stor. Den måler kun ca. en meter i skulderhøjde, hvilket gør den til verdens mindste ko. Den har fedtpukkel på ryggen og en hudlap under hagen, som hedder en doglap. Hvad funktionen ved disse to er, ved man ikke. Dog er doglappen mest udviklet hos gamle tyre, så man kunne måske forestille sig, at det var en form for statussymbol.


Dværgzebu i Zoo TVUgens dyr: Dværgzebu

Dværgzebuer stammer fra Sri Lanka, hvor de blev fremavlet af munke.

De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Findsmiley Topattraktioner
Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.