INFORMATION OM COVID-19 - LÆS MERE HER

Dagens programI dag 09:30-20

Chilensk flamingo

(Phoenicopterus chilensis)

Højde
105 cm
Længde / vægt / vingefang
2200-2300 g
Vægt / antal æg
1 Stk./Egg/Eier
Drægtighed / inkubation
27-31 Dage/Days/Tage
Alder
60 +
Kontinent
Sydamerika
Art
Fugle
Status
Næsten truet
Føde
Smådyr, insekter og planter

Den røde farve stammer fra krebsdyr
Flamingoer fra hele verden har i mange år været brugt som prydfugle i parkanlæg og i zoologiske haver. Man undrede sig over, at fuglene med tiden blev hvide. Årsagen til farveskiftet fandt man ved at se på, hvordan fuglene lever i naturen. I  lavvandede søer sier flamingoen vandet med næbbet og holder små krebsdyr tilbage, som den så spiser. I disse krebsdyr er der et farvestof, der går over i flamingoens fjer under udvoksningen. Da man analyserede dette farvestof, kunne man derefter drysse stoffet på flamingoernes foder, så flamingoerne fremstod med den flotte røde farve.
Stoffet hedder canthaxanthin, og er et farvestof, der er beslægtet med betakarotin, der findes i for eksempel gulerødder.

 

Hvorfor lagde fuglene ikke æg?
Flamingoer har været i zoologiske haver i flere hundrede år. De var en fryd for øjet på de grønne græsplæner. Men hvorfor ynglede de ikke? Man så aldrig flamingoer lægge æg. I naturen lever flamingoen i lavvandede søer. Vandkanten er mudret og her bygger flamingoen høje, kegleformede reder af mudder. På toppen lægger hunnen et æg. Da man i de zoologiske haver sørgede for, at en del af flamingoanlæggene var mudret, begyndte fuglene straks at yngle. Og i 1950'erne kunne de første zoologiske haver her i Europa berette om udklækning af flamingounger.

 

Flamingoer danser
Flamingoer lever i store kolonier på op til en million individer. Når ynglesæson starter, begynder fuglene at opføre en slags "kurtiseringsdans". På strakte ben og med løftet hoved spadserer de rundt. Hovedet drejes i ryk fra side til side, og de basker med vingerne. Dansen "smitter", og parrene finder sammen.
Æggene lægges næsten samtidig i hele kolonien, og de klækkes derfor også næsten på samme tid. Rovdyr tager selvfølgelig en del af de hjælpeløse unger, skønt forældrene forsøger at beskytte ungerne. Da alle har unger samtidig, er dette "spisekammer" kun åbent for rovdyr i relativt kort tid. På den måde overlever flere unger, end hvis yngletidspunktet ikke var synkroniseret.
Når ungen kommer ud af ægget, har den en dunagtig fjerdragt. Efter et par dage går ungen af reden og har nu korte ben og en gråhvid farve. Efterhånden vokser den sig høj med lange ben. Når ungen er udvokset, antager den samme røde farve som forældrene.


Chilensk flamingo i Zoo TVFlamingoBen

Nej, flamingoer falder ikke over deres lange ben, men de kan godt blive skadet.

Flamingomad
Flamingomad
13. oktober 2008
Flamingoer vil have deres mad i vandet.

Villys flamingoer
Villys flamingoer
15. december 2008
Det er koldt i dag, men det er flamingoerne da ligeglade med.

Ugens Dyr: Flamingo
Ugens Dyr: Flamingo
21. september 2009
Flamingoer kan nemt blive hvide.

Villys løver
Villys løver
8. december 2008
Det er et spændende arbejde at være dyrepasser, især hvis man kan lide dyr.

De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Findsmiley Topattraktioner

Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.