Ara, Blågul

(Ara ararauna)

Højde
86 cm
Længde / vægt / vingefang
995-1380 g
Vægt / antal æg
1-3 Stk./Eggs
Drægtighed / inkubation
24-26 Dage/Days/Tage
Kontinent
Sydamerika
Art
Fugle
Status
Ikke truet
Føde
Planter, frugt og frø

Levested
Den blågule ara lever i meget varierende områder i Syd- og Mellemamerika. Den kan findes både i regnskoven, plantager og på mere åbne græsområder. I skovene bevæger papegøjerne sig ofte i de øvre dele af træernes kroner. Når de bevæger sig fra et område til et andet, sker det flyvende over trækronerne. Her bruger de deres lange vinger og halefjer til at tilbagelægge store afstande, ofte svævende for at spare på energien.

Udseende
Den blågule ara er en af de største medlemmer af ara-slægten. Den er mørkeblå på oversiden og overvejende gul på undersiden. I panden og på hovedet har den områder med grønne fjer, og på begge sider af hovedet har den hvide områder uden fjer, kun brudt af et flot mønster af korte sorte fjer. Næbbet er sort, og som hos andre papegøjer er næbbet relativt stort i forhold til hovedet. Den bruger blandt andet næbbet til at spise med, og den bruger også næbbet, når den kravler rundt i træerne, for her virker det nærmest som en tredje fod. Den blågule ara har lange vinger og lange halefjer, hvilket giver et hint om papegøjens levested, og måden den bruger det på.

Føde
Den blågule ara spiser en bred vifte af frugter, nødder, frø, blade og bark, alt afhængig af hvor i udbredelsesområdet den enkelte fugl lever. Udover det grønne spiser den også lidt insekter og snegle, som giver papegøjen et ekstra proteintilskud. Ligesom andre papegøjer bruger den blågule ara sit kraftige næb til at åbne nødder og frø.

Reproduktion
Blågule araer danner par for livet. De skal være tre til fire år, før de bliver kønsmodne, hvorefter de yngler hvert eller hvert andet år. Reden bygger de typisk i huler i træerne, som andre dyr har lavet. Hunnen lægger to til fire æg, som hun selv ruger ud, og hannen fodrer hunnen i de 24 til 28 dage, det tager at ruge æggene ud. Når æggene klækker, hjælper begge forældre med at fodre ungerne.


Ara, Blågul i Zoo TVEn lun rede

Selvom man hurtigt vokser sig stor, kan man ikke nødvendigvis passe på sig selv.

Den grimme ælling
Den grimme ælling
25. august 2008
En grim ælling kan også udvikle sig til en smuk gulbrystet ara.

De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
Isis Godadgang Daza Eaza Waza Findsmiley Topattraktioner
Vores hjemmeside bruger cookies. Læs mere

Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.