Løve (Panthera leo)


110-125 cm
140-250 cm

120-250 kg

110 Dage/Days/Tage

3-4 Stk./Young

12-20

Status:

Sårbar

Føde: Kød
lve.jpg Se udbredelseskort

Løve (Panthera leo) i Zoo TV

Flytter hjemmefra 3

En farlig lyd?

Mundgodt

Løver ER rovdyr!

Flytter hjemmefra 2

Nu starter næste fase i løvelivet.

Flytter hjemmefra 1

Farvel mor!

Afrikansk buffet

Et naturligt måltid

Arrivederci!

Håber vi ses igen Pike!

VIDSTE DU?

VIDSTE DU det om løver?

VIDSTE DU?

VIDSTE DU det om løver?

Når løveunger bliver voksne!

Det er ikke altid nemt at være løveunge.

Bvadr!

Vore løver er kræsne.

Godt brølt løve!

Det her er et løvebrøl!

Ind i varmen!

Så nu skal I gå ind!

Kend din plads!

Når de små bliver store!

LøveUngeSjov

Dyrepasseren må have gang i fantasien.

Lilla førertrøje

Ikke gul, men lilla førertrøje

Stoptrick

Fy for den, 1 stk. bedøvelsesgevær!

10 på stribe

Gå med jer!

Påskeåbent i GIVSKUD ZOO

Så åbner vi!

LØVEÅR

Glæd jer til sæson 2012

Seks på stribe

Tro ikke, vi lader os vaccinere frivilligt!

SneLøveUnger

Sne til sneløveunger

Sekslinger

Øm løvemor

Løvindefight

Løvinder er enten tændte eller slukkede.

Ny løveflok 6

Løver har en meget kort lunte!

Ny løveflok 5

Udendørs for første gang

Ny løveflok 4

Trætte hanløver!

Ny løveflok 3

Man tager en løve!

Ny løveflok 2

Hvor er de to gamle?

Ny løveflok 1

Hvordan laver man en ny løveflok?

Snuden for langt fremme

Det koster at være Løvenes Konge

VIDSTE DU?

VIDSTE DU det om løvehanner?

Løveunge


Løveliv i Givskud Zoo

Ved du hva' du sku', du sku' ta' en tur i Givskud Zoo!

Ude er godt 2

De små skal møde deres far?

Ude er godt!

At være babysitter for 7 er nu sin sag!

Løveudgang

Det er firlingernes store dag i dag.

VIDSTE DU?

VIDSTE DU det om løvehaler?

Ny mor

Trillinger bliver til firlinger

NIX PILLE 2

Løver er rovdyr, ikke kæledyr

Nix pille!

Gå væk mennesker!

ÅBNE STALDE i påsken

Besøg udvalgte stalde i Givskud Zoo

Velkommen til Sæson 2011

Så åbner Givskud Zoo for Sæson 2011.

Løveunger vielen Dank!

Tyskerne ønsker sig løveunger næste sommer.

Gæstevisit

Hunløve på gæstevisit i Givskud Zoo

Pike, Nigel og Godfrey

Givskud Zoos 3 nye hanløver har travlt for tiden.

Lækker løve

Er man lækker, eller hvad?

Haps!

Selv en farlig førerhun kan blive bidt i rumpen.

Fortsat ondt i maven

Hvad finder vi i vores hunløves mave?

Ondt i maven

Øv, een af vores hunløver har fået ondt i maven.

Bag kulisserne i zoo

Kom med bag kulisserne i Givskud Zoo her i weekenden.

En løve for sig

Hvordan er det lige, at man skiller en løve fra sin flok?

Sneløver

Selvom man er fra Afrika, kan man vel godt værdsætte kuldegraderne.

Løveudgang

Givskud Zoos 3 nye hanløver skal ud i Udestuen for allerførste gang.

Løvelarm

Mere løvemad i Givskud Zoo, for vi har fået 3 nye hanløver.

Sikker sex

Nkosi dyrker sikker sex.

Farvel Lene

Løven Lene er 18 år gammel, og har det ikke godt mere.

Villys catering

Det generer ikke løver, om maden i forvejen har et brækket ben.

Villys løver

Det er et spændende arbejde at være dyrepasser, især hvis man kan lide dyr.

Løveflok2

Selvom man ser helt uskyldig ud, kan man godt være en fræk teenager.

Løveflok1

Løver, det er ikke bare løver, viser det sig.

Husk lige at låse!

Løver, løver og løver. Der er mange løver i Givskud Zoo, så husk lige at låse. 

Ondt i vejret

15-årige Lillian fra Givskud Zoo har problemer med at trække vejret, og så taber hun sig. Hun har det bare ikke godt, så hun må til dyrlæge.

Rødt eller grønt lys

Hver morgen lukkes 33 løver ud i Givskud Zoos natur, men ikke før løvevagterne har givet grønt lys for udgangen. De skal tælles først, også om aftenen, når dyrene vender tilbage til stalden igen.

Løver i naturen

Gad vide, hvornår en løve stikker af fra Løveparken, har mange nok tænkt. Samme tanke har Givskud Zoo haft, hver eneste dag, morgen, middag og aften. Så der er 100% tjek på sikkerheden. 

Kom bare an!

Det vrimler ikke just med rivaler udenfor Givskud Zoos trygge indhegninger, men det ved Nkosi, den ene af safariparkens store hanløver, jo ikke noget om. Så han er altid parat til at forsvare sine unger.

Det er maddag i dag

Løverne i Givskud Zoo er sultne, så de skal have noget at æde. Menuen er tre nyslagtede ponyer, de smager godt.


Løve (Panthera leo) - Information

Levesteder

Løven foretrækker at opholde sig på tropisk savanne og busksavanne. Den kan færdes i helt op til 4.000 meters højde i bjerge og langt ud i halvørkener, men den undgår tæt skov. Bortset fra mennesket og dets husdyr er løven et af de pattedyr, der har haft den største udbredelse på jorden. For 10.000 år siden fandtes løven i både Nord- og Sydamerika, Asien, det sydlige Europa og på hele det afrikanske kontinent. For omkring 2.000 år siden eksisterede der stadig bestande i det sydøstlige Europa, Mellemøsten og Indien. Men i dag findes der kun spredte bestande i Afrika syd for Sahara og en lille isoleret bestand i Girskoven i Indien. Som for mange andre store pattedyr er den største trussel mod løven i dag, at dens leveområder forsvinder på grund af menneskets aktiviteter som landbrug, skovrydning og bygning af veje. 


Udseende

Løven er det næststørste af kattedyrene, kun overgået af tigeren. En stor voksen hanløve kan veje op til 250 kilo og hunnerne op til ca. 180 kilo. Løven er det eneste af kattedyrene, hvor der er tydelig forskel på hunner og hanners udseende. Hanner har en store manke, der beskytter mod bid og slag under kampe, og som også får hannen til at se større og mere imponerende ud overfor fjender. Hvis en hanløve bliver syg eller svækket, kan han helt miste manken. Det koster altså energi at have en stor flot manke.

 

Føde

Løver jager i flok, hvilket gør dem i stand til at nedlægge store byttedyr såsom zebraer, gnuer og endda vandbøfler. Løver jager, når de er sultne, mest om natten eller tidligt om morgenen, og er de heldige at nedlægge et stort bytte, spiser de 20 til 40 kg kød hver. Det tager lang tid at fordøje så meget kød, så løverne sover og slapper af i flere dage efter en vellykket jagt. Er det småt med byttedyr, spiser løver også mindre dyr og ådsler, og de stjæler ofte nedlagt bytte fra hyæner og andre rovdyr. Hannerne deltager ikke i jagterne. De er for store og iøjnefaldende, men når byttet er nedlagt, tilkæmper de sig oftest retten til at spise først. Hunnerne og ungerne må så pænt vente, indtil hannen har spist sig mæt.

 

I GIVSKUD ZOO fodrer vi løverne med hele dyr. Det kan være en ko eller en hest, der er kommet til skade, eller som skulle aflives på grund af alderdom. Det kan se lidt makabert ud, men der er rigtig mange fordele ved at fodre med hele eller halve dyr fremfor at give løverne udskårne stykker kød. For det første minder det simpelthen mest om det, de ville spise i naturen. For det andet går der en masse god tid med at spise, og for det tredje er ædesituationen med til at pleje den sociale rangorden i flokken.

 

Social adfærd 

Løven er unik blandt kattedyrerne, da det er den eneste af de store katte, der er ægte social. Løver lever i små flokke, som består af to til 10 voksne hunner med unger og et antal hanner. Alle hunnerne er i familie med hinanden og bliver som regel i flokken hele livet. Der findes ikke et fast hierarki i løveflokken, men en slags rangorden baseret på styrke og erfaring, hvilket betyder, at de ældste hunløver som regel har højest rang. Hanløverne bliver derimod ikke i flokken, de fødes ind i. De bliver udstødt i to-tre års alderen, når de bliver kønsmodne. De må så klare sig alene eller et par brødre sammen, indtil de i en alder af fire til seks år er store nok til at forsøge at jage en eller flere ældre hanner bort fra en flok, så de kan overtage den. Men konkurrencen blandt hannerne er utrolig hård, og en han kan sjældent opretholde sin position som avlshan i mere end et par sæsoner, før en stærkere han jager ham væk fra flokken. Den imponerende manke virker både som et signal om, at en han er fuldvoksen, og så fungerer den som et beskyttende skjold i de indbyrdes kampe mellem hanløver.

 

Territorialadfærd

Løveflokken forsøger at opretholde et territorium, der er stort nok til, at den kan overleve af de byttedyr, der findes i territoriet. I gennemsnit er territorierne omkring 100 km², men under dårlige vilkår kan de være meget større. Fremmede løver bliver straks jaget væk eller endog dræbt. Den centrale del af territoriet kaldes "home range", og her er de foretrukne hvilepladser. De markeres hyppigt med det berømte løvebrøl, kradsemærker og urinmarkeringer på træer og på jorden. Både hanner og hunner deltager i markeringerne. I yderområderne kan løveterritorierne godt overlappe hinanden, og der markeres ikke så meget.
Løven har kun få fjender. Et af de få dyr, der vides at angribe løver, er hyæner. Derfor jages disse også væk, så de ikke tager unger eller angriber syge voksne. I tider med sparsom føde kan hyæner endda finde på at angribe en rask voksen løve. Løver og hyæner stjæler også ofte nedlagte dyr fra hinanden. 

 

Seksuel adfærd

Løver bliver kønsmodne i tre-fireårs alderen. På dette tidspunkt er de unge hanner smidt ud af flokken, hvor de er født, og de må klare sig nogle år alene, før de får mulighed for at kunne formere sig. Når hunnerne første gang kommer i brunst, er deres far som regel ikke længere tilknyttet flokken, og derved kan man undgå indavl. Hunnerne er i brunst i tre til fire dage, og i det tidsrum parrer løverne sig flere hundrede gange. Løven har såkaldt induceret ægløsning, som så mange andre katte. Det vil sige, at der kommer ikke nogen ægløsning uden gentagne parringer. Løven går drægtig i ca. 110 dage og føder derefter to til fire unger. Hunnen har kun fire dievorter, så et større antal unger betyder, at nogle af dem må sulte. Hunnen føder sine unger alene i en hule eller et buskads væk fra resten af flokken. Ungerne kan se efter et par uger, og moderen fører dem tilbage til flokken kort derefter. Ofte får flere hunner unger på samme tid, og hunnerne passer ungerne i fællesskab. Når flokken jager, bliver en af hunnerne tilbage og passer på ungerne. Over 80 % af alle løveunger dør af sult, sygdom eller bliver taget af andre rovdyr, inden de er to år gamle. Det er også farligt for løveungerne, hvis der sker et skifte i flokkens voksne hanner, mens ungerne er små, fordi nye hanner ofte dræber ungerne for at få hunnerne hurtigt i brunst igen.

 

Vidste du, at...

Da GIVSKUD ZOO blev grundlagt i 1969 var der 33 løver fordelt på 3 flokke. Tilsammen havde de 30 tønder land at færdes på. Besøgende kørte i hold derind og hele turen tog 20 minutter. Hurtigt blev bestanden udbygget med mange andre dyrearter, men det er stadig løverne, der er et af de mest markante dyr i parken. Fascination kan man føle mange steder i GIVSKUD ZOO, men det er ved løverne, man kan føle gyset, når man fra bilen oplever dette store rovdyr tæt på.

Har du lyst til at opleve en løve helt tæt på? Tag med på GIVSKUD ZOOs Go' Morgen Zoo


De seneste nyheder fra GIVSKUD ZOO, tilbud om besøg bag kulisserne, særarrangementer for årskortholdere, nyttig og spændende viden om dyrene og meget meget mere...
ZIMSGod adgangDanish Association of Zoos and AquariasEuropean Association of Zoos and AquariasWorld Association of Zoos and AquariumsTopattraktioner
Cookies - Vores hjemmeside bruger cookies. Hvis du anvender vores hjemmeside accepterer du, at der gemmes cookies på din computer. Hvad er cookies? Læs mere

Sådan bliver du klogere end de andre

Tilmeld dig GIVSKUD ZOOs nyhedsbrev, så du altid kan fortælle de bedste historier om dyrene på safarituren.