Åbent i dag: 10-17

Rovdyrepasser

 

De fleste af os drømmer nok en gang imellem om at skifte job. Men ikke Villy. Når man spørger Villy Vinding, hvad han synes om jobbet som dyrepasser i GIVSKUD ZOO, er meldingen klar: – "Jeg kunne ikke forestille mig et bedre arbejde."

 

At passe dyr og sørge for, at de trives, er en daglig udfordring, fortæller Villy Vinding. Han var i 1985 en af de første i Danmark, der blev uddannet som dyrepasser. Den praktiske del af hans elevtid foregik i GIVSKUD ZOO, og han har været her lige siden. 
– "Som dyrepasser skal jeg sætte mig ind i dyrenes behov, og jeg skal hele tiden være oppe på mærkerne og opfange selv de mindste signaler fra det enkelte dyr. Det vigtigste er jo, at dyrene trives og har det godt", forklarer Villy.

 

Naturlige dyr

– "I GIVSKUD ZOO gør vi meget ud af at give dyrene et liv så tæt som muligt på deres naturlige adfærd", fortæller Villy og fortsætter: 

– "Vi ønsker ikke, at de skal optræde som i et cirkus, og derfor har vi også mindst mulig kontakt med dyrene. Det er den naturlige adfærd, som vi gerne vil have, at parkens gæster skal opleve. Dyr, som har meget kontakt med mennesker, bliver nemt fejlprægede. Det betyder, at de ikke har den naturlige adfærd, som er karakteristisk for deres egen art. Et godt eksempel herpå er GIVSKUD ZOOs berømte næsehorn Brutalis."

 

Hverdagen med dyr

Arbejdet som dyrepasser er ikke nogen loppetjans. Hver dag, året rundt, – uanset om GIVSKUD ZOO har åbent eller er lukket, – skal dyrene fodres. Nogle af dem indtager endda ret store mængder, så det kræver en god fysik at være dyrepasser. 
– "Løverne, som jeg passer, æder over 500 kg kød om ugen, forklarer Villy. 
– "Og selv om vi benytter moderne hjælpemidler, kan vi ikke benytte os af industriel fodring, som man for eksempel gør det i landbruget. Det er ikke naturligt for dyrene bare at gå hen til et trug med foder, så i mange tilfælde forsøger vi at sprede foderet, så dyrene skal søge efter det, som de ville have gjort naturligt. Det er også med til at holde dem beskæftiget. Mange finder det måske en kende barsk, at løverne i GIVSKUD ZOO får serveret hele dyr. Men det er naturligt for dem. Løverne i Afrika spiser jo ikke udskårne bøffer eller hakkekød."

 

Forskel på byrden

De store mængder foder betyder også, at der kommer noget ud i den anden ende.  
– "Den del af jobbet må man tage med som dyrepasser, og der er stor forskel fra dyr til dyr - men jeg er nu glad for, at jeg ikke passer elefanterne. Hver elefant producerer dagligt ca. 80 kg møg, og i GIVSKUD ZOO har vi tre af slagsen", siger Villy med et smil. 

Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.